Лятото е сезонът на коктейлите на плажа и партитата на открито. Не трябва да забравяме обаче, че високите температури са опасни за човешкото тяло: сърцето бие по-бързо, а кръвоносните съдове се разширяват, за да доставят повече кръв към повърхностнитите слоеве на кожата. Когато това не е достатъчно, тялото започва да се поти, а високата влажност на морето пречи на потта да се изпари от кожата. Така се нарушава естествения механизъм на терморегулация на организма и може да се стигне до топлинен удар.

Защо алкохолът е опасен в горещините?

Aлкохолът увеличава кръвното налягане, което създава допълнителна тежест за съдовете и сърцето. Той действа и като диуретик и има свойството да дехидратира организма много рязко, така рискът от прегряване се увеличава. След няколко чашки човек се опиянява и може да не различи симптомите, предвещаващи топлинен удар. Повишава се и рискът от инцидент във водата, тъй като алкохолът забавя реакциите и нарушава преценката на човек. Статистиката сочи, че голям процент от случаите на удавяне са с туристи в нетрезво състояние. Прекомерната употреба на алкохол прави кожата по-чувствителна към ултравиолетовите лъчи на слънцето, с което се увеличава вероятността от увреждане на клетките, което може да доведе до рак. Проучвания в областта на дерматологията показват, че консумацията на повече от един коктейл на ден повишава с 20 % риска от меланома – най-опасният от всички ракови заболявания на кожата.

Затова специалистите съветват да не се консумира алкохол в горещините. Ако все пак желанието да си кажете „наздраве“ е по-силно от вас, то спазвайте следните препоръки:

● Уверете се, че прекарвате достатъчно време на сянка и внимавайте за признаците на топлинен удар: световъртеж, гадене, главоболие

● По-нискоалкохолните питиета са за предпочитане (слаби коктейли, бира, вино, мента, мартини и др.)

● Слагайте много лед в напитките - да вкусът ще се промени, но водата от леда ще бъде от полза за тялото ви

● Универсално правило е не повече от едно питие на час и не повече от 3 питиета общо

● След всяка чаша алкохол, изпивайте поне по една чаша вода, за да хидратирате организма си

● Не пийте на празен стомах

● Редовно нанасяйте върху кожата си слънцезащитен крем или лосион