Искаме да свалим 2, 5...10 или повече килограма и най-често първото, до което прибягваме е спазването на някаква диета. Но диетите макар и ефективни за определен период от време, може да са вредни за организма. Човешкото тяло има нужда от разнообразна храна и крайните ограничения вредят на естествените механизми за регулиране на теглото. Когато организмът изведнъж загуби важни хранителни вещества, той започва да реагира като при гладуване и включва на „икономичен режим“. Това води до бавен метаболизъм и повишена тенденция към преяждане. Още на втория ден след стартирането на диета, за да запази мазнините и да се спаси от глада, тялото започва да изгаря калориите много по-бавно. Дори активните упражнения трудно  могат да противодействат на забавената обмяна на веществата, получена вследствие спазването на диета. За съжаление и след приключване на хранителните ограничения, метаболизмът трудно се възстановява. Така в моментът, в който започнем да се храним нормално, загубените килограми бързо се връщат и се стига до ефектът „йо-йо“.

       Друг класически подводен камък, свързан с диетите, това е преяждането. Когато организмът търпи лишения, за да оцелее, той отчаяно иска да си набави храна, за да се запаси до „следващото ядене“. При намален прием на калории метаболизмът се забавя и тялото ни реагира лакомо на всяко нещо, което му се предложи. Така обикновено ако си позволим да „се изкушим“ с една бисквитка, често се стига до там, че изяждаме половината пакет. Затова не изпадайте в крайности, а давайте на тялото си калориите, от който се нуждае, за да функционира нормално. Уверете се обаче, че калориите идват от източници, които се усвояват бавно, дават усещане за ситост и са богати на фибри, витамини и минерали. Подходящи са зеленчуците, овесените ядки, пълнозърнестите храни. Въглехидратите, получени от бобовите растения, зърнените храни, плодовете и зеленчуците са с нисък гликемичен индекс и ускоряват обмяната на веществата в рамките на два до три часа след хранене. При консумирането на тези сложни въглехидрати, захарта се освобождава бавно и равмонерно и апетитът е под контрол. Имайте предвид, че гладът възниква не само когато стомахът е празен, а също и ако тялото не получи правилното хранене. Когато се храним с т. нар. „бързи въглехидрати“ – бял хляб, банани, диня, картофи, бял ориз и др., захарта бързо се освобождава в кръвта и мозъкът ни дава сигнал за глад.

       И не забравяйте: движението е най-добрият скулттор на тялото! Ходете пеш, тичайте, плувайте, танцувайте... Ендорфините, отделяни в тялото по време на тренировка повдигат настроението и ви правят щастливи. Поддържайте тялото си в добра физическа форма и то ще ви се отблагодари!