Пчелен мед

Той е истинско чудодейно средство за запазване на здравето и жизнеността. Пчелният мед е чудесен източник на витамини и съдържа ценни микроелементи – мед, желязо, калций, натрий, магнезий, манган, фосфор, силциций, сяра, титан и калий. Освен това медът и пчелният прашец съдържат аминокиселини - градивните елементи на белтъците.

 Пчелният мед съдържа естествено и захар – но не под формата на полизахариди, които се срещат в скорбялата (нишестето), а под формата на монозахариди, а това е особено предимство, когато се налага много бързо да се заредим с енергия или пък имаме забавено храносмилане.

Цветният прашец и медът съдържат и антибиотик, който унижощава някои болестотворни микроорганизми или отслабва действието им. Медът притежава и щадящо слабително действие и помага при хроничен запек, дори и когато другите средства не успяват да се справят с него. Същевременно той действа лечебно при редица стомашно-чревни оплаквания, включително и при диария. Не, това не е противоречие - като натурално лечебно средство медът регулира функцията на червата и я балансира.

Медът притежава и успокоително действие. Малко мед преди лягане в комбинация с подходящи упражнения за отпускане, осигурява естествен здрав сън през нощта.

Медът носи облекчение и при кашлица. За прочистване и освобождаване на дихателните пътища се смесва с лимонов сок и се пие леко затоплен.

 

Бирена мая

Бирената мая съдържа жизненоважни витамини от гупа В. Освен това тя е богата и на редица други витамини, микроелементи и съдържа най-малко 16 аминокиселини и 14 вида минерални соли. Бирената мая, която е с приятен сладък вкус, е особено полезна по време на бременност, кърмене, през възстановителен период след боледуване, при податливост към инфекции, нервна раздразнителност и при непълноценно хранене. Бирената мая е чудесна добавка към сутрешното мюсли, както и към прясно или кисело мляко.

 

Соеви продукти

Едва ли съществува друг хранителен продукт, който да се възхвалява толкова много у нас, а да се консумира толкова малко, както соевите зърна. Соята съдържа пълноценни белтъци, калций, желязо, витамини А, В и С. Без значение дали е под формата на зърна, брашно или прах, соята е един от най-полезните хранителни продукти.

 

Чесън

Луковицата на чесъна съдържа органични съединения , които по дезинфекциращото си действие се доближават до йода. В чесъна са окрити дори антибиотични вещества. Чесънът съдържа различни ензими, които способстват за по-доброто усвояване на кислорода в тъканите. В резултат на химични анализи, лабораторни опити и дългогодишни наблюдения, са установени следните действия на чесъна:

● Действа разширяващо и отпускащо на всички кръвоносни съдове, в определена степен и на сърцето

● Понижава високото кръвно налягане, както и нивото на холестерола

● Действа против нарушения в храносмилането, придружени с липса на апетит, оригване и образуване на газове. Задържа гнилостните процеси в червата, потиска образуването на газове и премахва подуването на корема.

● Действа общоукрепващо най-вече при болни и по-възрастни хора

● Цинкът, който се съдържа в чесъна, е полезен при повишен риск при инфекции

● Предпазва от артеросклероза, защото разгражда натрупаните в организма мазнини

● Стимулира кръвоснабдяването и по този начин противодейства на различни заболявания

 

За да бъдем здрави и в добра форма, всеки ден трябва да изяждаме по 2-3 скилидки чесън.