„Пътят към здравето не минава през аптеката, а през кухнята.“

                                                                                          Д-р Хиндхеде

 

Изследователите от цял свят, които се занимават с проблема за удължаване на човешкия живот, стигат единодушно до заключението, че правилното хранене е изворът на младостта. Какво означава обаче правилно хранене?

● Целесъобразен начин на хранене, който осигурява на отделните клетки на организма не само в количествено, но и в качествено отношение храната, от която се нуждаят.

● Балансиран начин на хранене, който подава на клетките в организма хранителни вещества в нужното съотношение. Специалистите са единодушни в твърденията си, че прехранването с последващото от него натрупване на излишни калории под формата на мазнини, ускорява до голяма степен рушенето на организма и процеса на стареене.

Храната, която ядем между 40 и 60-годишна възраст, определя в значителна степен как ще се чувстваме и как ще изглеждаме на 70 и 80 години. Но все едно на колко сме години, добрата ни физическа форма и здравето ни винаги са сврързани с хранителните ни навици и точно на тях тряба да погледнем с критично око и ако е необходимо – да ги променим.

Кой е разумният начин на хранене?

Една максима на шведския учен Рагнар Берг, изследващ проблемите на храненето, гласи: „Храненето трябва да е свързано с удоволствие!“. Все още се обръща прекалено малко внимание на факта, че един от най-важните регулатори на храненето при човека се намира в мозъка – това е центърът на апетита и засищането. Здравословното хранене със сигурност преминава през стомаха, но във всички случаи започва в главата.

Ето защо храненето не бива да се разглежда само като обикновен процес за засищане на глада или като процес на зареждане с гориво на работещ без почивка мотор, то е и наслада.  Само, че редица хора, предимно такива, които са нещастни, търсят в тази наслада заместител на други радости и започват да изяждат прекалено големи количества храна. Освен това много често храната се преглъща припряно, без да се обръща внимание на нейния вкус, състав или начин на приготвяне.  Така обаче се постига само минимално задоволяване на апетита. Резултатът – тези хора поемат още повече храна.

По-разумният начин е да се храним бавно и с удоволствие. При това трябва да изпитваме радост от външния вид и аромата на храната и да прогоним припряността от масата. Когато сдъвкваме храната бавно и достатъчно добре, можем не само по-ясно да усетим вкуса й, но и да спомогнем за по-доброто разграждане на съдържащите се в нея съставки и по-доброто им усвояване от нашия организъм. По този начин се засищаме по-бързо и автоматично започваме да ядем по-малко.

Тайната на здравия и дълъг живот се състои най-вече в това, да се научим да се храним по интелигентен начин. Научете се да обичате храните, които ви се отразаяват добре! Това ще стане толкова по-лесно, колкото са по-големи познанията ви относно хранителната стойност на тези ястия и съдържанието на витамини и минерали в тях.

 

Използван източник "Енциклопедия по природна медицина"