Целувката е най-честият начин за изразяване на любов. Освен удоволствие и наслада, тя носи и редица ползи за човешкия организъм.

 

1.  Целувка от любимия човек сутрин ни зарежда с енергия, подобрява емоционалното ни състояние и ни помогна да се справим по-лесно със стресовите ситуации, предпазва ни от депресия и синдрома на хроничната умора.

2. Когато се целуваме, организмът ни увеличава производството на оскситоцин, наричан още „хормона на любовта“ и ендорфин – „хормонът на радостта и еуфорията“.

3. Заедно с химическите вещества, които двама души обменят по време на целувка, психологическият компонент също има значение. Учените вярват, че редовните целувки помагат на двойките да увеличат чувството за привързаност един към друг.

4. Научно доказано е, че по време на целувка, пулсът умерено се увеличава, а това подобрява кръвообръщението. Добрата циркулация на кръвта спомага до мозъчните клетки да достига нужното количество кислород и е от изключително значение за здравето на сърдечно-съдовата система.  

5. Към ползите от любовните ласки добавяме и подобряване на белодробната функция. Обикновено човек прави около 20 вдишвания в мунута, но по време да целувка броят на вдишванията се увеличава до 3 пъти.

6. Целувките укрепват имунната система и активират бариерните функции на тялото, което увеличава нашата устойчивост на различни инфекции и настинки.

7. Страстните целувки стимулират притока на слюнка, която помага да се неутрализират киселините от хранителните частици и предотвратява развитието на кариес. Слюнката също помага и за възстановяване на зъбния емайл.

8. Когато целувате любим човек между 29 и 34 мускула на лицето работят усилено, а това предотвратява появата на бръчки.

9. Американски учени са достигнали до извода, че хората, които обичат да се целуват  живеят около 5 години по-дълго от тези, които пренебрегват целувките.

10. Не на последно място е фактът, че целувките топят калории. Една едноминутна целувка не само ви носи наслада, но подобрява метаболизма и е способна да изгори над 20 калории.

Целувайте се! Здравословно е!