1. Редовно хранене

Човек без здравословни проблеми трябва да се храни поне по три пъти на ден-сутрин, обед и вечер. Още по-добре е (разбира се ако не е противопоказно, заради заболяване), ако между тези основни хранения се включат междинни закуски. Така се получава чувство за ситост през целия ден, чрез поглещане на по-малки количества храна.

2. Разпределение на храната през деня.

Твърдо правило тук не съществува. Общоприето е, че закуската трябва да е обилна, обядът умерен, а вечерята- най-нискокалорична. Не напразно казват „Закуската изяж сам, обядът раздели с приятел, а вечерята дай на врага си.“ и „Сутрин яж като крал, на обяд-като буржоа, а вечер-като просяк.“.

За съжаление у нас, както може би и във всички развити страни, е налице точно обратният навик. Обикновено хората не закусват, на обяд хапват нещо набързо, а вечер, настанени удобно вкъщи пред телевизора, поглъщат обилно количество храна. Нерядко, дори и след вечеря, похапването продължава с чипс, ядки, бисквити или нещо друго, гледайки любимите предавания.

Учените са установили следния интересен факт: човешкият организъм е толкова чувствителен, че той веднага реагира на такова неорганизирано и неравномерно хранене. Ако човек практически се храни стабилно само веднъж, например вечер-то неговият организъм се подготвя за периода на 24-часовото гладуване и от еднаква по калоричност храна натрупва повече запаси от мазнини, отколкото ако абсолютно същата храна  се консумира на три или пет пъти. Състоянието на глад обаче трае само 24 часа и преди още организмът да изразходи своите запаси, той отново получава изобилие от калории, като по този начин складираният резерв от мазнини непрекъснато нараства. Казано по друг начин, това означава, че при една и съща диета (напр. съдържаша 1000 калории) организмът усвоява много повече, ако храната се погълне наведнъж, отколкото ако се разпредели на няколко части през деня.

3. Нискокалорични, но засищащи ястия.

Както стана ясно, не е добре да излагаме организма си на продължително гладуване. Затова при съставянето на дневното меню, трябва да включваме такива ястия, които да можем да консумираме в достатъчно количество, без те да имат много голяма калорийна стойност.

Много хора твърдят, а най-вероятно са прави, че не ядат много, но не успяват да отслабнат. В действителност те се хранят малко, но с висококалорични храни.

Например: ако сутрин изядете 200 мл кисело мляко, 1 варено яйце, 1 домат, 1 чушка и 1 филийка пълнозърнест хляб, ще получите по-малко калории, отколкото ако закусвате например с млечен шоколад. Отделен е въпросът, че тези, които закусват с шоколад ще са отново гладни само след час-два.

4. Диетичните ястия, които се консумират трябва да са по вкуса ни.

Храните, които се консумират по време на диета за отслабване не трябва да са безвкусни, безсолни и отблъскващи. Диетичните блюда трябва да се приготвят с умение и да са подправени разумно, например може да се направи застройка, но не и мазна запръжка.

Ако човек съумее да приготви ястията, с които е свикнал в ежедневивто си така, че те да станат по-малко калорични, това означава, че ще получи двукратна полза:

Първо: по-лесно и незабележимо ще се премине към диетичния режим, който ще съкрати няколкостотин калории;

Второ: след приключването на една успешна диета, придобитите навици по време на приготвянето на храната ще се съхранят и килограмите няма да тръгнат отново нагоре.

5. Диетата не трябва да бъде еднообразна.

Често за бърз ефект се предлагат монодиети, където едно-две нискокалорични ястия се редуват в продължение на дни. Това от една страна не е никак полезно за организма, а от друга страна прави диетата по-трудна за спазване, заради еднообразиието.

Колкото по-разнообразно е диетичното меню, колкото повече видове ястия съдържа, толкова по-лесно е човек да се придържа към него. А и така организмът ще получава всичко необходимо, от което се нуждае.

6. Подходящо време за провеждане на диетата за отслабване.

Разбира се, хранителен режим за редуциране на теглото може да се прави по всяко време на годината, но най-удачно е той да се започне през пролетта, когато пазарът изобилства от пресни плодове и зеленчуци. Замразените и консервираните продукти не са препоръчителни при диета.

Не по-малко важно е и режимът да се стартира, когато човек се чувства психически и физически готов да се подложи на някакъв вид ограничения. Това е от изключително значение, за да не се получи период на лишения, последван от период на презасищане с храна. Защото в тези случаи най-лесно се получават така нежеланите йо-йо ефект и целулит.

7. Забързайте процеса на отслабване с подходящи продукти.

Успешно може да подпомогнете организма си и да ускорите процеса на отслабване, като приемате комплексни хранителни добавки, които да намалят апетита и чувството на глад, да засилят метаболизма, да детоксикират и изчистят тялото от шлаки и токсини, да изхвърлят излишните течности и да регулират хормоналните фукнции.

Едни от най-добрите комплексни натурални препарати, подпомагащи отслабването на жени от всяка възраст, са продуктите от серията „ФЕМИМОДЕЛ“. Вече над 12 години серията „ФЕМИМОДЕЛ“ е в помощ на хиляди жени в борбата с излишните килограми.

Повече за продуктите вижте тук.