Растенията са били използвани като средство за лечение от векове и продължават да привличат голямо внимание от цялото общество, заради ролята си в повлияването на леки и хронични заболявания.

В последно време акцентът върху изследванията на растенията се е увеличил по целия свят и са събрани множество доказателства, за да се подчертае огромният потенциал на лечебните растения, използвани в различни традиционни системи на медицината.

Едно от тези специфични растения е Азиатската центела. Изключително ценна за Ориента, центелата също става популярна и на Запад.

Позната като „mandukparni“ или индийски „peniwort“ или „jalbrahm“, билката е била използвана като лекарство в индийската аюрведа традиция в продължение на хиляди години и е включена в историческия „Sushruta Samhita“ : древен индийски медицински текст. В Китай e популярна под името Gotu kola и е описана като един от чудните еликсири, познати преди повече от 2000 години.

Азиатската центела спада към семейство Apiаcеае /Сенникоцветни/ и се среща в цяла Индия, предимно на влажни места с висока надморска височина. Растението няма вкус и мирис. Външният му вид е с зелени листа с бели или светлорозови или бели цветя и има ражда малки плодове. Всички части от растението са се използвали за медицински цели.

В древността Азиатската центела е била широко използвана като пречистващо кръвта средство, за лечение на високо кръвно налягане, за подобряване на паметта и насърчаване на дълголетието. Източните лечители са разчитали на центелата за лечение на психичните разстройства, тъй като са смятали, че те са причинителите и на физическите проблеми и недъзи.

Основните активни вещества в Азиатската центела са сапонини, наричани още и тритерпеноиди. Те играят основна роля в подобряване на кръвообращението и стимулират организма да произвежда двойно повече колаген и еластин. Други компоненти, изолирани от лековитата билка са брахмозид и брахинозид, на които се дължат успокояващо нервното напрежение действие и регулиране на стресово възникналия апетит.

Азиатската центела подкрепя централното и периферното кръвообращение, подпомага стабилизирането и растежа на съединителната тъкан, притежава подмладяващо и ревитализиращо действие, ето защо е чудесна срещу целулит. Билката също така е силен антиоксидант, подкрепя умствената дейност и има мощна противовъзпалителна активност.

Азиатската центела влиза в състава на Фемимодел – топ продукт за здравословно отслабване. Лечебното растение повлиява успешно целулита, подпомага стягането и регенерирането на кожата и регулира нервното напрежение, което често е причина за неконтролируемо похапване, особено на бързи въглехидрати. Фемимодел е изпитан натурален продукт, с помощта на когото стотици хиляди българки поддържат своята форма лесно и най-вече здравословно. Фемимодел е изцяло природен и няма странични ефекти. Фемимодел ще осигури всичко необходимо на организма ни, когато сме в период на диета или ограничаване на определени хранителни групи. Поръчайте с безплатна доставка своята опаковка Фемимодел и се присъединете към хилядите, за които кантарът вече не е враг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *