Случвало ли ви се е често след хранене да изпитвате тежест и подуване на стомаха?

Страдате ли от запек и прекалено образуване на газове?

Имате ли чувството, че се издувате от определени храни?

Вероятно се досещате, че тези симптоми се дължат на лошо храносмилане. Какво обаче се разбира под този израз?

Какво е лошо храносмилане?

За някои това е прекаляването с пици, дюнери, хамбургери и нездравословна храна, но всъщност това твърдение няма нищо общо с тези ястия. Нека първо обясним в какво се изразява храносмилането, за да разберем къде се корени проблема.

Храносмилането е сложен процес, който започва още в устната кухина, при първата хапка в устата. Тогава се отделят ензими и стомашен сок, които да подпомогнат правилното смилане и усвояване на храната.

Колкото по-дълго дъвчем храната, толкова по-добре тя ще се усвои от клетките. Това е една от причините за препоръчителното бавно хранене, а другата причина е времето за предаване на сигнал за ситост и избягване на преяждането.

Най-трудно от организма се усвояват въглехидратите и поради тази причина в слюнката се съдържа ензимът амилаза, който подпомага смилането на тези органични вещества още в устната кухина.

След това храната преминава към стомаха, където започва разграждането на всички групи хранителни вещества и усвояването им от клетките.

Каква е ролята на храносмилателните ензими?

Храносмилателните ензими разграждат храната на малки частици, за да ги склaдират в черния дроб или мускулите. По-късно други ензими превръщат тази складирана енергия в подходяща за използване от организма форма – там, където е необходима.

Ензимите усвояват преработените в организма хранителни вещества, като по този начин подпомагат изграждането на нова мускулна тъкан, нервни клетки, кости, кожа и жлезна тъкан. Те защитават кръвта от опасни отпадни материали, чрез превръщане на тези вещества във форми, които лесно се елеминират от тялото.

Недостигът на храносмилателни ензими, води до неусвояване на хранителните вещества, което провокира възпалителни процеси, нарушения във функциите на червата, имунната система и черния дроб. Организмът много по-трудно  се възстановяа от изтощение, болест и нараняване.

Неусвоената храна се трупа и загнива в червата, започват ферментационни процеси, засилва се образуването на газове.

Малко по малко в червата се наслагват отпадни вещества, които в даден момент могат да доведат до пълно задръстване на капацитета на дебелото черво. Плътната фекална маса, която покрива повърхността на червото, започва да образува фекалом – това е една тапа, която възпрепятства евакуацията на съдържимото.

При това положение,  отпадните продукти лесно могат да се просмучат през червата и да попаднат в кръвообращението, където бавно и сигурно да тровят организма ни .

Отделно от това загнилата маса способства за отделянето на токсични газове, с отровно и опасно съдържание за нашия организъм-сероводород, метан.

Производството на ензими в организма намалява, с напредване на възрастта, травми и стресови ситуации. Дефицитът дори само на един ензим би повлиял върху целия метаболизъм.

Как можем да подобрим храносмилането и перисталтиката?

Някои доктори смятат, че допълнителният прием на храносмилателни ензими е жизненоважен, особено при възрастните хора. В последното десетилетие се появиха стотици хранителни добавки, съдържащи ензими . Как да определим коя е най-подходящата за нас и знаем ли как да я приемаме?

За да има максимално благоприятно въздействие, всяка добавка със храносмилателни ензими, която избирате, трябва да съдържа представители на всички основни ензимни групи – амилаза, протеаза и липаза.

На второ място е важно ензимите, които приемате да са устойчиви на киселините в стомаха. Например ензимите от животински произход работят само в тесен диапазон на pH и не оцеляват в стомашния сок.

Растителните ензими пък нямат никакъв ефект върху производството или освобождаването на ензими от панкреаса, което ги прави безполезни.

Затова най-добрият избор са храносмилателните ензими с гъбичен произход. Те са устойчиви в кисела среда и започват да работят още в стомаха. Освен това се понасят изключително добре от организма и нямат нежелани реакции, дори и да се приемат в големи дози.

Голям набор от ензими (амилаза, протеаза, глюкоамилаза, липаза, целулаза, лактаза, пектиназа), получени от гъбичките Aspergilus, се съдържат в продукта „Гастрозон“. С иновативната си природна формула от храносмилателни ензими и с добавени екстракти от Копър, Мента, Джинджифил, Ким и Анасон, „Гастрозон“ стимулира и активира функциите на храносмилателната система, действа газогонно, съдейства при лоша перисталтика и ускорява физиологичния ритъм на червата, като премахва проблема директно от източника. Това го прави една от най-ефикасните и сигурно действащи хранителни добавка за проблеми със стомашно-чревния тракт.

Благоприятният ефект от  „Гастрозон“ се усеща още от приема на първите няколко капсули.

„Гастрозон“ се разпространява в аптечната мрежа в цялата страна.