За предпочитане е вместо готови препарати за баня да се използват активните вещества на билките, които са безвредни и с великолепен ефект.

Подобряването на кръвообращението и разширяването на порите по време на билковите бани създават възможност за лесно проникване на активните вещества в кожата, които имат не само локално действие, но влияят и върху целия организъм.

В домашна обстановка най-лесно отвара от билки се приготвя по следния начин: 1 кг ситно нарязани билки се заливат с 3-4 литра студена вода и се оставят на киснат 10 минути. След това сместа се поставя да ври за 5 минути, а след премахване от огъня, отварата се оставя да кисне заедно с билките още 10 минути. Течността се прецежда и се добавя към водата във ваната. Баните с билкови отвари е добре да се прилагат един път седмично и тяхната продължителност е най-малко 20-30 минути. Преди билковата баня е добре тялото предварително да се измие, за да се улесни поемането на активните вещества. Самата билкова баня се прави по следния начин: ваната се пълни с вода, прибавя се билковата отвара и тялото се отпуска във водата. Главата и сърдечната област трябва да са над водата. След банята тялото не трябва да се изплаква.

Какво е въздействието на отделните билки?          

Ментата е ефикасно средство при начеваща простуда, тъй като парите й действат благоприятно на дихателните пътища. Освен това баните с мента успокояват раздразнената кожа и облекчават сърбежите.

Розмаринът и пелинът подобряват кръвообращението, имат освежаващо и тонизиращо действие при умора и нервно напрежение.

Лайката и хмелът действат противовъзпалително, засилват устойчивостта на кожата срещу кожни инфекции и стимулират образуването на нови клетки. Баните с тях са много ефикасни при възпалена, суха и напукана кожа.

Баните с липов цвят действат успокояващо на нервната система и се препоръчват срещу безсъние.

Градинският чай и дъбовата кора свиват порите и се използват при мазна и обилно потяща се кожа.

Полски хвощ или смес от полски цветя – подобряват кръвообращението и са подходящи при отпусната, повяхнала, лошо кръвоснабдена кожа.

Баните с хвойна и маточина действат успокояващо на нервната система и премахват напрежението.

Водната перуника и боровите иглички тонизират и действат ободряващо при умора и изтощение.

Баните с бял равнец се използват за омекотяване на суха и напукана кожа.

Дивият кестен подобрява кръвообращението и засилва устойчивостта на стените на кожните капиляри.

Невенът ускорява зарастването на раните.

Баните с пшеничени, овесени или царевични трици успокояват възпалената кожа, отстраняват сърбежа и  правят грубата кожа нежна и гладка.

Когато желаете само приятна ароматна вана с леко освежаващо действие използвайте следната смес: мента, арника, маточина, розмарин, мащерка и хвойна.

 

Източник: "Красива всеки ден"