Яйцата са един от най-достъпните продукти на нашата трапеза. Но не всеки знае, че те са уникални по своя състав и притежават огромен брой полезни свойства за човешкия организъм.

Яйцата съдържат почти всички ценни хранителни субстанции, необходими за живота на човека – белтъчини, мазнини, въглехидрати, минерални соли, витамини, хормони, ферменти.

Средно едно стандартно яйце съдържа 73% вода, 13,5% белтъчини, 11,5% мазнини, 0,8% въглехидрати и около 1% минерални соли.

По химичен състав и хранителна стойност белтъкът се различава съществено от жълтъка. Той съдържа много вода и белтъчини, почти никакви мазнини и съвсем малко въглехидрати. Жълтъкът от своя страна има малко вода, белтъчини, лецитин, повече мазнини и е богат на витамини. Значително е съдържанието на витамин А и витамин D, който предпазва детския организъм от рахит и съдейства за укрепване на неговата устойчивост към заболявания. Жълтъкът съдържа лесно усвоими пълноценни белтъчини и мазнини, които спомагат за правилното развитие на детето. Той е богат и на ценни минерални вещества (калций, желязо, фосфор и малко магнезий), които предпазват от анемии и са полезни за костите. Аминокиселините, влизащи в състава на яйчения белтък са в по-висок процент от тези в млякото и месото. Любопитно е, че при термична обработка месото се свива, губи вода, мазнини, соли и малко белтъчини, докато яйцата губят само вода. Белтъчините на кокошето яйце съдържат 54% овоалбумин, който е богат на пълноценни аминокиселин, освен това белтъкът на яйцето съдържа фермента лизоцим, който има бактерицидно действие. Съдържанието на лецитин в яйцата пък обуславя важната им роля при обмяната на веществата и изграждането на нервни клетки при малките деца и подрастващите, а също и за пренасянето на мазнините от черния дроб в тъканите. Лецитинът от яйцата е важен фактор за обмяната на липидите, включително и на холестерола.

Установено е, че едно стандартно яйце със средно тегло около 60 гр. дава на човека 92,4 калории. При това белтъчините от кокошите яйца се усвояват почти изцяло от човешкия организъм – от жълтъка – 95%, а от белтъка - 98%, докато белтъчините от рибата се усвояват 83%, от месото – до 80%, от кравето мляко – 75%.

Консумирането на 1-2 айца дневно стимулира обмяната на веществата, повишава хемоглобина в кръвта, повишава общия тонус на организма, покрива до 40% от дневната нужда на човека от белтъчини от животински произход и цялата му нужда от желязо и витамини А и В2.

В диетичното хранене яйцата намират широко приложение при стомашно-чревни заболявания (язвена болест, гастрити), при диабет, белодробни и сърдечно-съдови заболявания, ревматизъм, затлъстяване, при анемично болни, след тежки инфекциозни и изтощителни заболявания и т.н.

Външно пък яйцата намират приложение в козметиката и при някои кожни заболявания.

Забележка: Хора с доказана хранителна алергия към не трябва да консумират яйца. Също така страдащите от камъни в жлъчката, от хронични бъбречни и чернодробни болести и от напреднала атеросклероза, е по-добре да ограничат консумацията на яйца.

 

Използван източник: Природата - великата лечителка