Ревматоидният артрит (РА) е най-често срещаното възпалително ставно заболяване и обикновено поразява няколко стави наведнъж. В България около 60 хиляди души страдат от РА, като трима от всеки четири човека с това заболяване са жени. Ревматоидният артрит се проявява във всяка възраст, но най-често между 30 и 50 години, като с годините процесът на заболяването прогресира. Това е болестта, която не може да се пренебрегне, тъй като дава поражения не само върху ставите, но и върху вътрешните органи, кръвоносните съдове, кожата, мускулите и тяхната функционалост. Обикновено болестта протича с ежедневни болки и скованост, които могат да варират по своя интензитет. Наблюдават се и чести ремисии и периоди на „избухване“ и „изчезване“. РА е автоимунно заболяване, което поразява свободно подвижните стави (най-вече на пръстите, китките, раменете, лактите, глезените и ходилата), които най-често са засегнати симетрично по тялото.

Какви са причините за възникване на ревматоидния артрит?

За съжаление причините, водещи до развитието на болестта все още остават неизвестни. Въпреки това учените имат няколко предположения:

● Дисфункция на имунната система – подобно на други автоимунни заболявания, имунната система грешно атакува собствените здрави тъкани, възприемайки ги като „чужди“

● Ревматоидният артрит може да възникне като "продължение" на инфекциозен артрит

● При засегнатите се наблюдава наследствена предразположеност  към болестта, като няколко гена вероятно определят дали човек е склонен да се разболее от РА и колко тежко ще протича заболяването

● Съществува и версия, че заболяването може да възникне на фона на силен емоционален шок. Голяма част от пациентите, диагностицирани с ревматоиден артрит, отбелязват, че заболяването е настъпило след стрес (смърт на близък човек, развод или друг фактор)

 

Как се лекува ревматоидният артрит?

В зависимост от тежестта на заболяването, както и скоростта на прогресиране, се използват различни методи на лечение. Те могат да варират в широки граници – от обикновена почивка и диета, до мощна лекарствена терапия. 

 

Как може да помогне народната медицина?

Прилагането на рецепти от народната медицина е насочено към ограничаване на рецидивите и поддържане на пациента в относително добра физическа форма. 

Компрес от сурови картофи

Няколко картофа се стържат на едро ренде, след което се поставят в гевгир или сито и се потапят за няколко секунди в гореща вода. След това веднага се прехвърлят в торбичка от памучен плат. Компресът се налага върху болните стави, покрива се с найлон и се превързва. Най-добре е процедурата да се прави вечер, ежедневно в продължение на седмица, като компресът седи цяла нощ.

Копрес със слаб разтвор на оцет

Една супена лъжица оцет 6% се смесва с 0,5 л гореща вода. Засегнатите мяста се увиват с кърпи, напоени със сместа, след което тялото се покрива с одеало, за да се загрее.

Компрес с червено вино

Червеното вино е известно с богатото си съдъжрание на антиоксиданти, които повлияват успешно възпалителните процеси. Как се приготвя компресът? Смесват се чаша топло червено вино и две големи супени лъжици синап на прах. С получената смес се напояват парчета плат, които се слагат върху възпалените стави за около 15 минути. Процедурата може да се повтаря няколко дни.