Копривата, като се започне от корена и се мине към стъблото и листата, та чак до цветовете, е много полезна. Още в древността тя е била на голяма почит. Копривата е най-доброто ни кръвопрочистващо и кръвообразуващо лечебно растение. И понеже тя влияе добре на панкреатичната жлеза, чаят от коприва намалява съдържанието на захар в кръвта. Той лекува също така заболявания и възпаления на пикочните пътища и болестно задържане на урината. И тъй като наред с това той стимулира и ходенето по голяма нужда, се препоръчва особено при пролетно разтоварване. 

Наричат копривата и "мъжката билка" заради полезното действие, което тя има върху простатата. Тя успешно се използва като природен лек срещу увеличена простата, простатит и уринарни инфекции.
В народната медицина чаят от коприва се препоръчва като продължаващо седмици лечение при болки в черния дроб и жлъчката, заболявания на далака, та даже и при тумор на далака, при образуване на слуз в стомаха и дихателните органи, при стомашни спазми и язви, чревни язви и белодробни заболявания. За да се извлекат полезните вещества, чаят само се запарва. Чай от коприва се пие през цялата година - всеки ден по една чаша - за профилактика. Копривата помага чудесно и при вирусни заболявания и бактериални екскременти. На определена възраст вече се намалява количеството желязо в организма. Вследствие на това се появяват състояния на умора и отпадналост, човек се чувствува стар и по-малко трудоспособен. В този случай може да се използува с много голям успех съдържащата желязо прясна коприва. Тя ни помага да преодолеем това критично състояние. След лечение с коприва човек започва сравнително бързо да се чувствува физически по-добре, възвръщат се енергията и творческите му сили, а и външно той видимо разцъфва. 
Благодарение на своите кръвообразуващи ензими, тя помага при малокръвие, анемия и други тежки заболявания на кръвта. Заедно с други лечебни билки копривата се прилага с успех и при левкемия. Ако човек страда от някакъв вид алергия (тук спада и сенната хрема), трябва в продължение на по-дълго време да пие чай от коприва. Копривата отстранява предразположеността към заболявания и помага при подагрични и ревматични болести.
Особено благотворна за всякаква коса е тинктурата от коприва, която човек може много лесно сам да си приготви от корените на копривата, изровени през пролетта или есента.
Всеки спазъм, без значение откъде идва, говори за смущения в кръвоснабдяването. В този случай се препоръчват миене и бани с отвара от коприва. Това важи особено за стеснявания на околовръстните артерии на сърцето. Горната част на тялото се надвесва над ваната и с хладка отвара от коприва се мие сърдечната област, като същевременно се и масажира леко.

ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ И РЕЦЕПТИ

Запарка на чай: Една препълнена чаена лъжичка само се попарва с 1/4 литър вода и се оставя малко да покисне.
Тинктура от коприва: Корените, изровени през пролетта или есента, се измиват и изчист­ват с четчица. нарязват се на дребно и се напълват в бутилка до гърлото. Заливат се с 38 до 40 %-това житна ракия и се оставят 14 дни да престоят на някое топло място.

Бани на краката: По две препълнени шепи добре измити, с четчица изчистени, корени и прясна коприва (дръжки и листа) се накисват и оставят да пренощуват в 5 литра вода. На следващия ден се слагат на печката, докато водата заври. След това при температура, колкото може да издържи човек, в нея се накисват краката в продължение на 20 минути. През време на банята копривата остава във водата. Тази баня, затоплена отново, може да се използува пак от два до три пъти.

Миене на главата: 8 до 10 препълнени шепи прясна или изсушена коприва се слагат в 5-литрова тенджера със студена вода и на слаб огън се оставят бавно да кипнат. Оставят се 5 минути да покиснат. Ако се използуват корени от коприва, тогава се накисват две препълнени шепи в студена вода и се оставят да пренощуват, на следващия ден се загряват, докато водата заври и след това се оставят 10 минути да се изкисват. За миенето на главата е добре в този случай да се използува сапун за пране.

Източник: "Здраве от аптеката на Господ", Мария Требен

 

 

 

 

ПРОСТАЛЕК - ПРОДУКТ ЗА ЗДРАВА ПРОСТАТА 

С

УНИКАЛЕН ПАТЕНТОВАН СЪСТАВ:

ВЕТРОГОН, КОПРИВА, СЕЛЕН, ЦИНК, ГЛИЦИН и ВИТАМИН В5