Наричат лененото семе "храна-чудо". Още в древността хората са го използвали за лечение на заболявания на дихателните пътища, очите, инфекции, простуда, грип, повишена температура, ревматизъм, запек и подагра. Напоследък има все повече доказателства, че лененото семе помага за намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет и някои видове рак. Съдържащите се в лененото семе Омега-3 мастни киселини предпазват кръвоносните съдове от възпалителни процеси, нормализират пулса и намаляват нивото на "лошия" холестерол. Предпазващо действие върху кръвоносните съдове има и друга съставка на ленено семе, а именно т.нар. лигнани. Те потискат образуването на т.нар. тромбоцит-активиращ фактор, който повишава риска от възпаление, когато е отделен във висока концентрация. Голяма част от лечебните свойства на лена се дължат на слизестите вещества, които са изключително ценни за физиологията на простатата, червата, стомаха, отделителната и дихателната система. 
Семената от лен са храна, която има антиоксидантно действие и прекрасно пречиства организма от вредните токсини. Важно е да се отбележи, че противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на ленено семе, имат значение не само за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система, но понижават риска от развитие на редица други здравословни проблеми – диабет тип 2, астма, затлъстяване и метаболитен синдром.
Консумацията не ленено семе е полезна за зрението, подпомага лечението на кожни проблеми и улеснява отслабването. Ленено семе действа благоприятно и върху функционирането на храносмилателната система. Съдържащите се в него фибри, забавят изпразването на стомаха от храна и по този начин увеличават абсорбирането на хранителни вещества. Освен това, фибрите регулират перисталтиката на червата и има данни, че понижават риска от развитие на рак на дебелото черво. Проучване на жени в менопауза е показало, че 2 супени лъжици ленено семе по два пъти на ден намалява горещите вълни наполовина.