Повечето хора посягат към лекарствата, още с първата проява на признаците за главоболие. Може да се справите обаче с болките в главата и без медикаменти. Ето няколко изпитани домашни рецепти:

1. Топъл душ - сложете главата си под струя топла вода за 5 минути, така кръвоносните съдове ще се разширят и главоболието ще намалее. 

Внимание: Ако главоболието е съпроводено и с температура, методът не е подходящ!

2. Пийте чай от лайка- лайката съдържа съставки, които могат да облекчат болката и да ви отпуснат. Добре е да изпиете чая бавно, на тихо и спокойно място.

3. Използвайте чесън - рендосайте няколко скилидки и ги поставете върху слепоочията си за около 15 минути. Чесънът влияе на рецепторите, които предизвикват главоболие.

4. Студен компрес - наложете челото и слепоочията със студена влажна кърпа или марля. Може да използвате и торбичка с лед. Студеното свива кръвоносните съдове и подобрява процесите за притока на кръв в областта, която е под неговото влияние. За още по-голям ефект може да капнете няколко капки лавандула или валериана.

5. Поставете пакетчета чай от мента върху клепачите за около 10 минути. Вземете две пакетчета ментов чай и ги потопете в гореща вода. След това легнете, затворете очи и поставете пакетчетата върху клепачите.

Не забравяйте, че причини за главоболието могат да бъдат глад или дехидратация, затова трябва да се храните редовно и да приемате достатъчно течности.