КАК ДА СЕ СПРАВИМ СЪС СТРЕСА И ПЕСИМИЗМА?

Понякога изпълваме живота си с драма, защото се опасяваме, че ако ни е спокойно, ще ни стане скучно. Медиите също подкрепят това схващане и не случайно вестниците, новините и предаванията са наситени с драма и конфликти. Все пак на всички ни е ясно, че именно това продава, защото спокойствието е скучно и реално никой няма да гледа шоу без драма и скандали.

Но защо драмата се свързва със забавлението? Това е заради пристрастяването към вещества като адреналин, кортизол и хистамин, които се произвеждат от тялото в отговор на стресова реакция. Силното вълнение ни кара да се чувстваме истински живи, макар и за няколко кратки мига, преди енергията ни рязко да спадне.

Изследванията показват, че нивата на хормоните на стреса се повишават дори да сме само наблюдатели на стресова ситуация, в която участват други хора. Адреналинът, кортизолът и хистаминът ни носят прилив на енергия, дават ни усещане за тръпка и изострят вниманието ни. Проблемът е, че повишените нива на тези хормони за по-продължително време са толкова токсични за тялото, че могат да доведат до сериозни заболявания и зависимости. Освен това повишеният кортизол предивиква усещане за неутолим глад и води до образуването на бръчки.

Следователно стресът ни кара да изглеждаме по-зле и ни прави дебели!

В днешния забързан свят, изпълнен със стрес, страх и крайни срокове, ние за съжаление сме свикнали да живеем в напрежение. Но определено не е забавно да си в компанията на изключително тревожен и стресиран човек, който непрекъснато е в очакване да се случи нещо лошо. Дори е много изтощително.

Затова ако определяте себе си като изключително стресиран и тревожен човек, трябва да преобърнете нагласата си към живота и да се погрижите за своите здраве и щастие. Сложете край на песимизма, защото той може да ви попречи да направите нещо добро и удовлетворяващо за вас. Нима не е вярно, че оптимистите са тези, които излизат навън, забавляват се успешно, изследват света и се радват на чудесата, които ни заобикалят. Замислете се за цветето, което се нуждае от хранителни вещества, вода, слънце и нежни грижи, за да расте. Същото важи и за вас!

 

Ето няколко съвета как да се настроите оптимистично:

  • Направете си списък на всички онези моменти в живота, в които ви е провървяло;
  • Започвайте да уважавате и цените постиженията си, без значение дали са малки или големи;
  • Избягвайте хора, които са негативно настроени, тъй като негативизмът е заразен;
  • Излизайте с хора, които се стремят да подобрят живота си и се опитват да реализират мечтите си, те могат да ви вдъхновят;
  • Гледайте филми и четете истории за успели хора, такива, които въпреки трудностите са постигнали щастието, за което се борят;
  • Правете нещата, които ви карат да се усмихване и не правете тези, за които нямате желание;
  • Не е нужно винаги да сте в добро настроение, но една цялостна позитивна нагласа ще балансира миговете на негативизъм.