Катарактата е често срещано очно заболяване, при което лещата потъмнява и се губи нейната прозрачност (не случайно болестта се среща и с името „перде на окото“). Състоянието причинява прогресивно намаляване на зрението, ето защо не бива да бъде подценявано.

Катарактата може да бъде вродена или придобита-може да е свързана и с някаква травма, да е вследствие на оперативна намеса или някакво друго заболяване.

В повечето случаи катарактата се развива бавно със стареенето на организма. Проучвания показват, че повече от 50% от хората над 65 години страдат от това състояние. Не са изключение и случаите, при които „пердето“ се диагностицира и при доста по-млади хора.

Катарактата може да се появи само на едното око или едновременно и на двете очи и да се образува върху всеки от трите слоя на лещата: капсулата, кората или ядрото.

Първи признаци на катаракта

 • Замъглено зрение

Един от най-очевидните признаци на ранна фаза на катаракта е

появата на забележими размити петна в зрителното поле.

 • Затруднено виждане през нощта

Пациентите с ранен стадий на катаракта съобщават за постепенно влошаване на нощното зрение. Катарактата често кара зрението на страдащия да потъмнее, както и да бъде с леки оттенъци на кафяво или жълто. Тези ранни промени може да не се забележат през деня, когато има достатъчно светлина, но биват незабавно забележими през нощта или при наличие на по-малко светлина.

 • Повишена чувствителност към светлина

За хората с възникващи проблеми с катаракта, дискомфортът с ярки светлини ще става все по-забележим и проблемен. Консултирайте се с очния си лекар, ако ярките светлини ви карат да присвивате очи или затваряте очи или ако развиете внезапно главоболие от проблясъци на ярка светлина.

 • Поява на ореоли и отблясъци в зрителното поле

Тъй при катаракта очната леща се втвърдява и става мътна, светлината, която преминава се разсейва и образува отблясъци и пръстени около по-ярки източници на светлина.

 • Двойно вижданеизвестно с медицинския термин диплопия

Кои са рисковите фактори?

 • Увеличаване на възрастта
 • Диабет
 • Прекомерно излагане на слънчева светлина
 • Пушене
 • Затлъстяване
 • Високо кръвно налягане
 • Предишно нараняване или възпаление на очите
 • Предишна операция на очите
 • Продължителна употреба на кортикостероидни лекарства
 • Пиене на прекомерни количества алкохол

Как можем да подпомогнем здравето на очите?

Има няколко естествени съставки, които са много ефикасни, защото подпомагат зрението, подобряват кръвоснабдяването в очния апарат, защитават клетките на ретината и са задължителни за всеки, който има проблеми с очите.

Лутеин и Зеаксантин – тези съставки се натрупват в окото и предпазват от увреждане на ретината и макулата (централната зона на ретината, отговорна за острото зрение). Те са антиоксиданти, които се борят с вредните свободни радикали, а също така защитават клетките в ретината от високоенергийна синя светлина.

Витамин А – той е основен компонент на протеина родопсин , който абсорбира светлината в ретиналните рецептори и поддържа нормалното функциониране на очната роговица.

Витамин Е – съдейства за подобряване на зрителната острота и обезврежда свободните радикали – отговорни за увредата на ретината и лещата.

Екстракт от Зелен чай – мощен антиоксидант, който предпазва очите.  Третирането на клетките на ретината с полифенолите на зеления чай защитава от вредните UV лъчи.

Екстракт от Гинко Билоба – употребата му увеличава и подобрява циркулацията и притока на кръв към различните части на очите, като макулата и ретината. Екстрактът от Гинко Билоба намалява увреждането на ретината от зрителните заболявания.

Всички тези ценни природни съставки се съдържат новия очен продукт „Визиозон“, който вече е достъпен в аптечната мрежа.

„Визиозон“ е интелигентна хранителна добавка от ново поколение, която осигурява всички необходими вещества, с които да предпазите очите и да виждате по-ясно.