Докато спим, в организма ни преминават 5 фази, които са в строго определена последователност и се повтарят по няколко пъти по време на сън. Учените са изследвали и са категоризирали етапите на съня въз основа на характеристиките на мозъка и тялото по време на спане. Фазите 1-4 са категоризирани като NREM (Non rapid eye movement) сън, а петата вече е REM (Rapid eye movement) сън. Обикновено честотите и амплитудите на мозъчната вълна се използват за разграничаване на различните етапи на съня, заедно с други биологични ритми, включително движения на очите и мускулите.

Non-REM период /1-4/

Етап 1 СЪНЛИВОСТ

Етап 1 от цикъла на съня е най-лекият и повърхностен сън. Мозъчната честота на вълните е малко по-бавна, отколкото по време на събуждане. В скелетните мускули присъства мускулен тонус. Дишането е нормално и мозъкът започва да произвежда тета вълни. Обикновено продължава около 5-10 минути.

Етап 2 ЛЕК СЪН

Значително по-дълбок сън, от този в първия етап. Спящият е по-малко вероятно да се събуди. В тази фаза мозъкът започва да произвежда ритмични мозъчни вълни, по-известни като спинди. Телесната температура се понижава и сърдечната дейност се забавя. Този етап от цикъла продължава около 20 минути.

Етап 3 УМЕРЕН СЪН и Етап 4 ДЪЛБОК СЪН

Този сън е много по-дълбок. Мозъкът произвежда делта вълни, наричани още спящи бавни вълни. Когато организмът е в този етап е много по-трудно се събуди. Някои изследвания показват, че много силните шумове, понякога над 100 децибела, не успяват да събудят човек, който се намира в този етап, тъй като праговете на възбуда са най-високи. Ако човек се събуди в този етап от съня, той ще се чувства изморен, със забавени реакции и забавени мисловни възможности, в сравнение на събуждането от други етапи. Сънят в тези две фази е силно активно състояние, а не както се смяташе до скоро – мозъчно затишие. Последните изследвания в областта показват, че регионалната мозъчна активност, извършвана в N-REM фазата се влияе от последните преживявания на индивида. В етап 4 се проявява сомнамбулизма. Колкото повече остаряват хората, толкова по-малко време прекарват в дълбок сън, за сметка на съня в етап 2.

REM период /5/

Етап 5 СЪНУВАНЕ

По време на този етап се извършва сънуването. Той се различава от предходните етапи е електровълните, прихванати тогава наподобяват тези на събуждането. През REM фазата дишането става хаотично и неравномерно, сърдечната честота се увеличава, обаче скелетните мускули са парализирани, за да предпази спящия от наранявания по време на сън.

Всеки етап на сън играе уникална роля във възстановяването на мозъка и тялото. Има много проучвания за лишаване от сън, които доказват, че лишаването на хората специфични етапи на сънния цикъл има неблагоприятен ефект върху функциите на тялото и мозъка.

Иновация в грижата за спокоен и пълноценен сън е водата за сън Relax Zone®. Релаксзон е 100% природен продукт, разработен по специална технология от висококачествени натурални суровини, признати в световен мащаб със своето успокояващо, релаксиращо и насърчаващо съня действие.

Релаксзон е с нова и изключително успешна течна формула, съчетала в себе си силата на природната медицина, модерните технологии и професионализма на опитни фармаколози.

 „Релаксзон е задължителен  както за хората, страдащи от хронично безсъние, така и за тези, които имат временни нарушения на съня и чести нощни събуждания.