Растенията са били в основата на много лекарства още от древността. Според различни оценки, над 70 000 растителни видове се използват в цял свят. Допълването на нормалното ни хранене с лечебни билки, съдържащи определени количества активни вещества и съединения, могат да имат благоприятен ефект върху много органи и системи в организма ни. В тази статия ще разкажем нещо повече за ментата – добре позната и много употребявана билка у нас и по света.

Тя спада към семейство Устноцветни: едно от най-важните билкови семейства, което включва голямо разнообразие от растения с биологични и медицински приложения. Най-известните членове на това семейство са различни ароматни подправки като мащерка, мента, риган, босилек, градински чай, чубрица, розмарин, маточина и някои други с по-ограничена употреба.

Mentha piperita L. (мента) е хибрид между M. spicata и M. aquatica.  Това растение е отглеждано от времето на древните египтяни и е установено в исландската фармакопея от XIII век.

Списъкът на ползите и употребата на мента като лекарство или алтернативна медикаментозна терапия включват: жлъчни заболявания, диспепсия, ентерит, газове, гастрит, чревни колики и спазми на жлъчния канал, жлъчния мехур или стомашно-чревния тракт.

Активните съединения в ментата зависят от зрелостта на растенията, сорта, географския произход, както и условията и методите за преработка и поради тази причина е изключително относителен качествения и количествения състав на всяка партида.

В повечето растения обаче се откриват мастни киселини: палмитинова, линолова и линоленова киселина. Основната съставка на Ментата е ментолът, на когото дължи спазмолитичното си и противовъзпалително действие.

Каротеноиди, хлорофили, Витамини С и D също са докладвани в растителния екстракт. Основните минерали в изсушените листа от мента включват Калий, Калций, Магнезий и Натрий, заедно с по-малки количества Желязо, Манган, Цинк и Мед. Полифенолите, изолирани от листа от мента, включват главно ериоцитрин и розмаринова киселина.

Ползите от ментата са безбройни, но ще изброим някои от най-важните: антиоксидантна способност (способност за отстраняване на радикали е по-висока от тази на M. aquatica или M. longifolia ), антитуморна активност върху различни клетъчни линии, антиалергична активност, антивирусна активност със значителни резултати при вируси на херпес симплекс и срещу вирус на човешка имунна недостатъчност, антибактериална активност срещу различни бактериални щамове, включително Грам-положителни коки и пръчици и Грам-отрицателни бактерии-пръчици (например S. aureus , Salmonella enteritidis , Shigella sonnei , някои щамове на Е. coli , Helicobacter pylori , Haemophilus influenzae , Streptococcus pneumoniae , Streptococcus pyogenesи много други патогени) , модулаторни ефекти върху чернодробните и бъбречните функции и не на последно място е благотворното действие на ментата върху централната нервна система като локално обезболяващо и вещество със силни противовъзпалителни свойства.

Лекари, биолози и фармаколози препоръчват употребата на мента, като обезболяващо средство, за да се намерят нови възможности за терапия на болка, с по-малко странични ефекти.

Наблюдава се бум в изследването на нови комбинации от лечебни растения, които облекчават болките и повлияват благоприятно организма ни. Такава комбинация присъства и в новия продукт за коремен комфорт Gastro Zone®.

„Гастрозон“ съдържа всички билки, които облекчават дейността на храносмилателната система, облекчават спазмите в стомаха и червата и действат противовъзпалително.

В „Гастрозон“ намира място и микс от храносмилателни ензими, които съдействат за правилното смилане, раздробяване и усвояването на ценни хранителни вещества, отговорни за нашето здраве.

„Гастрозон“ е перфектната комбинация срещу болки, тежест, подуване, газове, киселини, рефлуксна болест и стомашно неразположение.