Костно-ставните заболявания обикновено са хронични дегенеративни заболявания, които изискват непрестанна грижа до живот. В много от случаите се налага промяна в лечението, в зависимост от активността на болния и неговата реакция спрямо терапията. Всичко това налага страдащите от костно-ставни заболявания да имат елементарна представа от това какво представляват, как функционират и по какъв начин да предпазим костите и ставите.

Какво представлява ставата?

Ставата съчленява краищата на две и рядко на три съседни кости и по този начин осъществява движението. Състои се от кости, ставна капсула, синовиална мембрана, ставен хрущял и ставна (синовиална) течност.

Ставната капсула покрива ставата отвън и я предпазва от неблагоприятни въздействия. Синовиалната мембрана покрива капсулата отвътре и синтезира синовиална течност. Благодарение на нея и на гладкия и еластичен хрущял, който покрива краищата на костите, те се плъзгат една спрямо друга, без да се трият.

Синовиалната мембрана в здравите стави е тънка, ставният хрущял е гладък и ставните повърхности са покрити с тънък слой синовиална течност. Всяко нарушение на дебелината, състава и повърхността на хрущяла предизвиква нарушение на ставната функция и съответните оплаквания.

Здрав хрущял – здрави стави и кости

Хрущялът се състои от преплетени еластични колагенови влакна, оформящи мрежа, която поема механично натоварване, без да уврежда подлежащата кост. Пространството между колагеновите влакна е изпълнено с белтъци, които поглъщат вода и се оцеждат при натиск. Те се наричат протеогликани или глюкозаминогликани. Те са съставени от хондроитин и кератин сулфати. Ставният хрущял съдържа още вода, соли, белтъци и хондроцити.

Ставната течност смазва вътре ставните повърхности и осъществява нормалното плавно и безболезнено движение на ставните структури една спрямо друга. Тя е отговорна също и за храненето на хрущяла, тъй като той не съдържа нерви, кръвоносни и лимфни съдове, за разлика от другите тъкани на организма. Основна съставна част на ставната течност е хиалуроновата киселина.

Съхраняването на ставната структура е основна цел на лечението и превенцията на костно-ставните заболявания. Това се постига с помощта на два вида медикаменти– хондропротектори и смазващи вещества.

Хондропротектори

Глюкозамин и Хондроитин сулфат. Те стимулират клетките, които изграждат различните съставни части на хрущяла и потискат веществата, които разрушават хрущялните структури. Те заздравяват неговата структура и укрепват функцията му.

Лубриканти

Основно хиалуроновата киселина. Осигурява смазващите качества на ставната течност, благодарение на които се осъществява плавното и безболезнено движение на ставните структури една спрямо друга, като образува тънък еластичен слой по тяхната повърхност. Тя също така подпомага храненето на хрущяла и нормалното функциониране на вътре ставните структури.

Терапевтични дози от двата типа вещества се съдържат в революционната хранителна добавка Флекс Комплекс. Ефективността си дължи на терапевтични дози от Глюкозамин, Хондроитин, Хиалуронова киселина и още куп природни съставки, с противовъзпалително и болкоуспокояващо действие.

Флекс комплекс подпомага здравето на ставния хрущял и спомага за преодоляване на нетърпимите ставни болки. Флекс комплекс е решението за здрави и подвижни стави.

Флекс комплекс

  • Поддържа здравината и еластичността на ставния хрущял;
  • Забавя процесите на износване и стареене на костите;
  • Подпомага движенията и облекчава нетърпимата ставна болка.

 

[product_mod id=“55″]