Страх без основание

Да се страхуваме от най-лошото е често срещано явление при много от нас. Изобилието на достъпна медицинска информация в Интернет, в по-голямата си част със съмнително качество и липса на научна достоверност е много рисков фактор. Пациентът не търпи неяснота, особено когато са заложени живота и здравето му. Той счита, че лекарската препоръка и информация не са достатъчни и се опитва да открие повече за дадено заболяване, за да си обясни появата му. Американците са нарекли това киберхондрия и орторексия – новите съвременни болести.

Киберхондрия – разстройство, характеризиращо се като стремеж да поставим диагноза на собствените си оплаквания, въз основа на описаните в Интернет симптоми на заболявания. Най-уязвими и податливи са хипохондриците, при които винаги има съмнение за заболяване, което лекарите неглижират и не успяват да открият.

При киберхондрията се наблюдават следните симптоми:

  • Излишна тревога по въпросите за собственото здраве и самочувствие;
  • Бърз преход от подозрение към увереност в наличието на болест след четене на определена информация в мрежата;
  • Увлечение към изследвания;
  • Недоверие към лекарите и честа смяна на лекуващия лекар;
  • Постоянно наблюдение на показателите на организма;
  • Непрекъснато съсредоточаване върху усещанията на тялото.

Интернет е като море – обширно, но плитко

Всичко това генерира постоянен стрес и с течение на времето този стрес повлиява изключително негативно върху здравето. Вманиачаването върху опазване на здравето вкарва тези хора в залитане в крайности и издигане в култ на здравословното хранене, което се нарича орторексия. Това също е психично състояние, подобно на анорексията и булимията.

Според американски учени, достъпността на медицинска информация онлайн е довело до заболеваемостта от киберхондрия в световен мащаб. Интернет предлага неограничени възможности за информация, но също така и за дезинформация!

Всеки един може да се самодиагностицира и да се лекува сам. Ежедневното и дори многочасово четене в мрежата обаче, никога не са в състояние да заменят медицинско образование, продължило най-малко 6 години. Въпреки това, киберхондриците имат усещането, че са достатъчно компетентни и знанията от Интернет им придават допълнително самочувствие, за да се лекуват с хапчета и други методи на конвенционалната и алтернативната медицина.

В помощ на останалите

Усвоената информация от киберхондриците ги прави изключително дейни и в стремежа си да подпомогнат другите, които страдат от същото заболяване. Споделянето на проблема, емоционалната окраска, в съчетание с емпатия и положителна нагласа са в състояние да спечелят доверието на страдащия и той да бъде вкаран в заблуда.

Киберхондрията не представлява пряка заплаха за здравето ни. Тя носи много не преки вреди като: пари на вятъра за безсмислени прегледи и изследвания, извънреден стрес и облъчване от образна диагностика, по-висок риск от зараза с вирусна и/или  бактериална инфекция при посещения на места с концентрация на болни (поликлиники, медицински центрове, болници и др.).

Най-същественият проблем при киберхондрията е внушението. Когато човек се убеди в съществуването на проблем, той не се спира пред нищо, докато не го намери. И накрая сам може да си го създаде. Колкото повече човек търси, толкова повече варианти за болести може да открие у себе си. Безпокойството за живота и здравето, може да породи страх за бъдещето, страх от инвалидност и други неблагоприятни събития.

Когато човек е подложен на силен стрес, това разстройва ежедневието му и взаимоотношенията с близките хора. Страдащият се чувства изнервен, самотен и неразбран. За да овладее това състояние, често посяга към успокоителни, които могат да нанесат огромни вреди на организма.

В такива състояния, най-ефикасното средство е билков продукт, който да снеме напрежението и да намали тревожността. Такъв е Ансиодеп® – иновативна натурална формула, която отпуска нервното напрежение и връща баланса.

 Ансиодеп® се предлага без рецепта и не взаимодейства с други лекарства или терапии. Продуктът е под формата на 30 капсули и се приема ежедневно, без опасност да предизвика привикване, замаяност или отпадналост.

Ансиодеп® да закупите ТУК или в най-близката аптека без рецепта.