ПОДУТ КОРЕМ, ГАЗОВЕ И ДИСКОМФОРТ? КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ И КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

Случвало ли ви се е  да се чувствате така, все едно сте глътнали балон, да имате постоянна тежест или необяснима болка в областта на корема? Най-вероятно повечето от вас ще отговорят с „да”.

Чувството е неприятно и причините могат да бъдат много и различни – преяждане, бързо хранене и хранене през големи интервали от време, задържане на течности, непоносимост към дадена храна, гастрит, панкреатит, раздразнение на стомашната лигавица, метеоризъм и др. Но един от най-често срещаните проблеми е т.нар „синдром на раздразненото дебело черво”. При него обикновено към симптомите се добавят запек и/или диария, или тяхното редуване.

Диагнозата се поставя трудно като най-напред се изключва наличието на по-сериозни заболявания. Често при наличие на синдрома се редуват период на по-обострено състояние с период на затишие. Причините за възникване на „синдром на раздразненото дебело черво” може да бъдат: изменение на чревната флора и намаляване на броя „добри” бактерии; стрес и тревожност; хормонални промени; повишена чувствителност на червата. За радост заболяването не е от рисковите и в никакъв случай не е животозастрашаващо.

Каквато и да е причината за подуване на корема, има няколко задължителни стъпки, които трябва да следвате:

  1. Започнете диета.

Ограничете приема на мазна и пържена храна, леща, боб, грах, зеле, лук, ряпа, марули, броколи, царевица, карфиол, сливи, праскови. Изключете от менюто газираните напитки, бирата и виното.

  1. Хранете се редовно и по възможност на равни интервали.

Яжте бавно, дъвчете добре и не преяждайте. Не пийте течности по време на хранене.

  1. Осигурете на организма нормална чревна флора.

Истинското българско кисело мляко е чудесен вариант, пълен с пробиотик който винаги помага.

  1. Увеличете физическата активност.

Спортуването и редовните разходки действат благоприятно не само на мускулите, но и на нервната система. Движенията помагат да се намали стреса и напрежението.

  1. Спете достатъчно.

Проучвания показват, че недостатъчното количество сън може да забави дейността на червата. Освен това безсънието усилва симптомите на депресия, стрес и тревожност, главни виновници за „нервния стомах“.

  1. Намалете стреса в ежедневието.

Стресът оказва огромен натиск върху цялото тяло, включително и върху храносмилането и отключва стомашни неразположения.

При проблеми със стомаха и червата, подут корем и газове чудесно решение са и билките. Може да се доверите на чай от босилек, мента, лайка, джинджифил, кимион, копър или анасон. Ароматните растения се използват още от дълбока древност и са доказани във времето.

Ефективно и напълно натурално средство за справяне с коремния дискомфорт е хранителната добавка „Гастрозон”. Тя благоприятства храносмилането, съдейства за отстраняване на тежестта и подуването на стомаха, потиска и облекчава процеса на образуване и натрупване на газове в стомашно-чревния тракт и допринася за нормалното функциониране на полезната микрофлора.

„Гастрозон” съдържа богата комбинация от храносмилателни ензими, семена от копър, мента, ким, корен от джинджифил и анасон. Препоръчителната доза е от 1 до 3 капсули дневно, приемани по време или след хранене.