Коронавирусите не са познати от вчера. Над 80% от респираторните инфекции се причиняват от вируси: грип А и В, парагрипни, респираторно-синцитиални, риновируси, коронавируси, аденовируси.

Тези вируси се предават по въдушно-капков и контактно-битов път.

Аз сравнявам корона вируса с вируса на грипа. Двата вируса много си приличат. И двата са РНК вируси с обвивка. Това означава, че трябва да се държат по един и същи начин, но разлика има в това, че коронавируса се задържа повече в околната среда.

Да започнем с въздушно-капковия път на разпространение. Какво се случва? Как се предава по този начин вируса? Можем ли да се предпазим?

По този начин инфекцията се предава когато дишаме, когато говорим, когато кихаме и кашляме и разбира се ако сме заразени, т.е. вирусоносители. По този начин ние отделяме вируси на разстояние 1 – 1.5 метра.

Концентрацията на вируса във въздуха около нас определя и неговата заразност, която се измерва в брой вируси, които се задържат за 1 минута в обема въздух, който сме издишали или изкашляли.

   За да се предизвика зараза, вирусите трябва да имат достатъчно концентрация. Когато говорим, ние отделяме 250 вируса около нас, когато кихаме излъчваме 10-15 хил. вируса, а когато кашляме 50 хиляди. Битува митът, че при кихане се изхвърлят повече вируси, отколкото при кашляне, но това  не е така.  Когато кашляме много интензивно, ние изхвърляме между 100 и 800 000 вируса. Интензивно кашляне означава 4-5 изкашляния в минута.

Казахме, че заразно-въздушната зона е 1 – 1.5 метра около този, който е заразен. Разстоянието, което първоначално препоръчваха (през 1 човек) не е достатъчно. Необходими са поне 2 метра

А сега да видим колко е логична и смислена препоръката да носим маски. Обикновената маска за еднократна употреба представлява няколко слоя марля с вързанки зад ушите. Маската има пори, през които могат да навлязат вируси и не прилепва плътно до лицето.

За сравнение: презервативите, за които се смята, че са непропускваеми се правят от латекс, който представлява синтетичен каучук разреден с вода. Латексът има пори, които се измерват в микро метри, а размерите на вирусите са в нанометри. За да могат да осигурят защита, при презервативите се наслояват пластове с идеята да станат непропускливи, за да гарантират безопасен секс. Въпреки това, те не го гарантират на 100%.

Сега сравнете това с няколкото пласта марля, през която може дори да гледата, как ви защитават от микрочастици, които се измерват в нанометри!? За сведение коронавирусите са 125 нанометра, а грипните вируси са между 80 и 120 нанометра.

С две думи: маската категорично не ви защитава!

Единственото полезно нещо, което можем да допуснем за маската е, че ако вие сте болен от грип или някакъв друг респираторен вирус, може да ограничите въздушно-заразната зона около вас, т.е. да намалите риска за другите около вас.

Но обратното твърдение, че маската ви пази от заразяване е пълна глупост, тъй като маската не прилепва към лицето и пропуска вируси отвсякъде. Въвеждането на нови предпазни средства, се надяваме да са по-надеждни и да осигурят защита поне за медицинския персонал.

Сега да видим какво се случва по контактно-битовият път на предаване. Правени са много и различни проучвания относно устойчивостта на вируса в околната среда. Заключенията са за устойчивост на вируса от часове, до дни, че дори и седмици.

Изследванията се правят върху различни повърхности, в различни среди и разреждания, температури и влажност, отчита се и влиянието на ултравиолетовите лъчи.

На всичкото отгоре, от етични съображения и такива за безопасност, се използват сурогати 229Е, което представлява коронавирус, но по-малко вирулентен. На всичко това се дължи голямата разнопосоченост на резултатите и поради тази причина всеки може да си говори каквото иска и да ви манипулира както си иска.

В крайна сметка се приема, че при температура между 200 и 370С на околната среда, коронавирусите оцеляват за 2 часа,  като остават заразни за  час и половина. За сравнение грипния вирус издържа 10 минути.

Така, че на пръв поглед миенето на ръце и дезинфекцирането има смисъл. То и без конкретната ситуация има смисъл от миене, не само на ръцете, а от поддържане на хигиена като цяло. Миенето на ръце помага, но не ви пази. Ако майките ви, не са ви научили на хигиена, Мутафчийски едва ли ще го направи. Освен това,  дали ще си миете ръцете по 20 или 50 пъти на ден, преценете сами.

В момента, в който си измием ръцете и се хванем за телефона, чантата си или си бръкнем в джоба, ние отново сме замърсени.

И накрая ще цитирам заключението от проучване върху коронавируса и неговата издръжливост в околната среда: коронавирусите могат да запазят заразност върху предмети от външната среда за няколко часа, но няма доказателства, че повърхностите на околната среда играят някаква пряка роля в разпространението на коронавируса.

Едиственият начин да намалим риска от заразяване е да ограничим и намалим контактите с другите.

Паническите послания „ще ни залее огромна вълна“ и други подобни не звучат сериозно, защото никой не може да каже или крие, каква е степента на риска или степента на заразяване. Какво означава това ? Ако установим 1 болен, колко потенциално заразени има, т.е. такива в инкубационен период? Например 1 болен : 10 000 заразени – това е висок риск; 1 болен : 1 заразен -нисък риск.

За това ще слушаме предположения, за това не знаем какво ще се случи утре или след една седмица. Така че прекалено песимистичните и прекалено оптимистичните прогнози са несериозни.