Хромът е важен минерал за човешкия организъм, който в последните години се радва на голямо внимание и започва да се влага все по-често в хранителните добавки за отслабване.

За какво е полезен хромът?

Проучвания показват, че хромът подобрява глюкозния толеранс, насърчава изгарянето на глюкозата в клетките и по този начин контролира нивата на кръвна захар в организма. А както знаем повишеното количество на захарта в кръвта може да е главният „виновник“ за наднорменото тегло и постоянното желание за сладко. Поддържането на оптимални нива на глюкоза в кръвта е едно от най-важните неща за всяка здравословна диета. Установено е, че хромът, приет като добавка (хром пиколнат) е лесен метод за подобряване контрола на кръвната захар, тъй като той усилва действието на инсулина и намалява инсулиновата резистентност.

Счита се, че минералът играе съществена роля в метаболизма на мазнините, подобрява липидния профил и помага за синтеза на холестерол. Не на последно място, хромът значително намалява апетита за въглехидрати. Богати на хром храни са: бирената мая, броколите, картофите, лещата и зеленият боб.  На пазара хромът може да се намери като хранителна добавка най-често под формата на хром хлорид, хром пиколинат и хром полиникотинат. Най-ефективен в контролиране нивата на глюкоза е хром пиколинатът. Наблюдава се също, че хром пиколинатът се абсорбира по-добре физиологично (2.5%), отколкото хром хлорид (0.5-1%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *