Прополисът (пчелният клей) е уникален пчелен продукт. В съставът му влизат смоли, восък, етерични масла, прашец и много други биологично активни вещества. Прополисът е изключително богат на важни витамини и минерали.

Флавоноидите са основен компонент на Прополиса и представляват около 25% от негвия състав. Флавоноидите имат противомикробно, антивирусно, противовъзпалително и антиинфекциозно действие върху човешкия организъм.

Прополисът още в дълбока древност е бил използван за лечение на най-различни болести, като простудни заболявания, рани, язви и др. Прополисът е доказан имуностимулатор, който се окачествява и като естествен широкоспектърен антибиотик. Той не само предпазва от инфекциозни заболявания, но и помага на организма да се справи с тях. Прополисът е един от малкото естествени продукти, които имат антивирусно действие.

Научно доказано е, че екстрактът от Прополис има силата да спре грипен вирус. Затова не случайно пчелният клей е лидер сред натуралните средства за превенция на вирусни инфекции и простуди. Хората, приемащи редовно прополис страдат много по-рядко от настинки и развиват естествен имунитет към най-често срещаните вируси, сред които и някои грипни щамове.

За разлика от антибиотиците, Прополисът може да се приема почти от всеки профилактично. Пчелният клей има редица ползи за здравето: задържа развитието на много видове бактерии, убива над 100 вида бактерии, действа антивирусно, спира развитието на гъбичките, притежава противовъзпалителни свойства и забавя стареенето на тъканите.

Прополисът успешно повлиява симптомите при отити, ангини, фарингити, използва се като добавка при лечение на бронхити, пневмонии и туберколоза. Оказва благоприятен ефект и при болести на щитовидната жлеза.

Проучвания дават надежди, че прополисът забавя развитието на раковите клетки, предпазва нормалните клетки от поражения от вредни фактори, като не оказва вредно действие върху организма. Поради регенериращия си ефект, прополисът се използва широко и в козметиката.

Как се употребява прополисът?

Прополисът може да се използва както външно, така и вътрешно. Най-често той се употребява под формата на клеева тинктура (спиртен разтвор на прополиса), която се разтваря във вода. Подходящ е за ежедневна употреба, като може да се дава дори и на деца (след консултация с педиатър). Дозата на прием се определя от възрастта на човека.

В аптечната мрежа може да се намери и прополис под формата на капсули, таблетки за смучене, дъвки и т.н.

Идеален продукт с Прополис, който може да се приема от цялото семейство е сиропът „Ункадеп“.

„Ункадеп“ е иновативен сироп, съставен изцяло от стандартизирани растителни екстракти и Прополис. В него се съдържат 8 билки+Прополис: Ехинацея, Мащерка, Ружа, Прополис, Котешки нокът, Исландски лишей, Росянка, Ресвератрол и Кестен.
Употребата на „Ункадеп“ засилва съпротивителните сили на организма в условия на вирусни инфекции.
„Ункадеп“ може да се намери във всяка аптека без рецепта или да се закупи онлайн ТУК.