„Най-голямото предизвикателство е да бъдеш себе си в свят, в който всички искат от теб да бъдеш някой друг.“

е.е. Къмингс

Рядко човек излиза от детството си напълно невредим. В повечето случаи ние свикваме да се защитаваме с предпазни механизми и личностни черти, които гарантират нашата безопасност в света. Приемайки различни модели на поведение съзнателно или не, ние търсим сигурност и стабилност.

Основният страх и риск, пред който сме изправени е реакцията на света. Не сме перфектни и го знаем. Прекрасно знаем и всичките си недостатъци. Чувстваме се несигурни, защото не искаме останалите хора да разберат за тях. Считаме, че ако те са наясно с нашите слабости и грешки, няма да ни харесат и затова се прикриваме зад нещо.

В крайна сметка ние носим социалната си маска в опит да се впишем. Искаме просто одобрението на други хора. В съзнанието си ние вярваме, че за да спечелим това приемане, трябва да се държим по определени начини. Разбира се, това всъщност е вярно. Някои хора ще ни приемат само ако действаме по определен начин. Но всеки има различни очаквания и желания как трябва да се държат другите хора, така че като се опитаме да угодим на всички, не винаги ще сме успешни.

Другата причина да го правим е т.нар. Синдром на самозванеца – усещане, че не принадлежиш към дадена среда или общност, че не си умен, образован или успешен, а само се преструваш.

Този синдром се свързва с перфекционизма, в който хората изпитват натиск да се представят винаги на 100 %, а когато не го направят, се чувстват некомпетентни и тревожни. Тази тенденция е открита за първи път при жените с високи постижения през 70-те години. Въпреки, че явлението е по-разпространено при жените, мъжете също са уязвими.

Маските, които използваме за пред социума не винаги са нещо лошо. Те в много от случаите ни помагат. Например: нашето истинско Аз иска да избухне и да направи скандал, но социалната маска ни помага да се държим учтиво или нашето Аз, което иска да прекараме живота си в купони с наркотици и алкохол, но социалната ни роля не позволява да пропилеем живота си по този начин.

Проблемът се получава когато двете форми си противоречат и се стигне до когнитивен дисонанс. Това е неудобното усещане, което изпитваме, когато държим две противоположни идеи, цели, убеждения, реакции или желания. Много често се налага да реагираме и да действаме по начин, който противоречи на нашите ценности.

Когато редовно потискаме нашите желания, това разрушава увереността и психиката ни. Необходимо е голямо усилие постоянно да се преструваш на такъв, какъвто не си. Да, социалната маска идва от само себе си, но е много уморително да поддържаш своята личност. С течение на времето тези усилия се отразяват пагубно на здравето.

Това натоварва психиката ни и обременява нашето ежедневие и връзките ни с близки и познати. Ние сме подложени на огромен стрес, придружен с тревожност и не рядко с панически пристъпи, които са следствие на потисканите желания и реакции.

За щастие, майката природа се е погрижила и за този проблем. Конкретно – чрез иновативния продукт „Ансиодеп“. Това е натурална комбинация от лечебни билки и витамини, които подпомагат дейността на централната нервна система. „Ансиодеп“ по естествен начин снема нервното напрежение и ни помага да се чувстваме спокойни и удовлетворени, без това да става за сметка на други органи и системи в организма ни. „Ансиодеп“ е природното решение за здрава нервна система, живот без стрес, паник атаки и депресии.