Причини за безсънието

Обикновено разстройството на съня се дължии на други болести, като депресия, сърдечно-съдови или стомашно-чревни нарушения и др. Затова, за да се реши кардинално състоянието, трябва да се лекува основното заболяване, което го е причинило.

Инсомнията  може да се дължи и на остаряването, тогава нуждата от сън се намалява чисто физиологично. В напреднала възраст започва да се нарушава циркадния (денонощния) ритъм и човек започва да се успива през деня, и да бодърства през нощта.

Негативни последствия от инсомнията

Негативните последствия от безсънието могат да бъдат опустошителни и да предизвикат сериозни здравословни проблеми. Страдащите от безсъние са с намалена трудоспособност, показват повишен риск от грешки и завишена честота на злополуки, особено с моторни превозни средства, в сравнение с хората с нормален сън. Безсънието обикновено води до сънливост през деня, летаргия, проблем с концентрацията, разсеяност и общо чувство на неразположение. Липсата на сън изостря раздразнителността и тревожността, а също така и засилва честите промени в настроението и изпадането в крайности.

Кога трябва да прибегнем до прием на сънотворни

За да се определи едно състояние като безсъние, то трябва да присъстват един или повече от следните основни критерии, които да продължават най-малко 30 дни:

  • Състояние на трудно заспиване;
  • Често или продължително събуждане през нощта;
  • Преждевременно пробуждане сутрин;
  • Чувство за незадоволителен и непълноценен сън.

Нуждата от сънотворни обаче е чисто субективна. Едни понасят безсънието по-тежко, други по-леко. Когато обаче недостигът на сън се отразаява на работата и нормалното ежедневие, трябва да се потърси помощ, която да реши проблема.

Как действат те

Най-общо казано сънотворните активират рецепторите в мозъка, които имат потискащо действие върху мозъчните неврони, регулиращи бодърстването.

Най-използваните сънотворни лекарствени продукти в съвременната медицина са бензодиазепиновите (Ксанакс, Лексотан, Дизаепам и др.) и не-бензодизапиновите хиптотици (Золпидем, Зопиклон, Залеплон и др.) .

Различните лекарствени продукти имат различен полуживот. Правилно дозираното бензодиазапиново сънотворно обикновено действа 6-8 часа. Има и такива медикаменти (напр. Диазепам), чието действие е около 14 дни. При не-бензодиазапиновите времето на полуживот обикновено е около 2,5 часа.

Странични ефекти от приема на сънотворни лекарства

Бензодиазапинови хипнотици:

  1. Опасност от зависимост.

Може би най-значимата нежелана реакция от приема на бензодиазапиновите продукти, е опасността от развиване на зависимост. След като сънотоврното извърши своето действие, а именно да блокира рецепторите, мозъкът компенсаторно започва да образува нови рецептори, които за да бъдат овладяни налагат повишаване на дозата. От друга страна при спиране на медикамента (особено рязко), голямото количество налични мозъчни рецептори, гладни за хапче, предизвикват свръхвъзбуда на мозъчните клетки, което може да предизвика гърчове. Свръхвъзбудата рефлектира върху стомашно-чревния тракт и дейността на сърцето, като може да доведе до опасна тахикардия, аритмия, сърдечен арест и дори спиране на сърцето. Синдромът на отнемане може да провокира състояние, подобно на алкохолния делириум, характеризиращо се с дезориентация, кошмари, халюцинации и др.

  1. Сънливост.

Високите дози на медикамента блокират работата на мозъчните клетки, отговарящи за бодърстването, което довежда до сутрешна и дневна сънливост, намалена концентрация, трудно запаметяване.

  1. Деменция.

Про продължителна злоупотреба с бензодиазапинови продукти, поради инхибиране (потискане) на метаболитните процеси в мозъчните клетки, може да се достигне до тяхната смърт и с течение на времето да се достигне до състояние на деменция.

Не-бензодиазапинови хипнотици:

Не-бензодиазепиновите са медикаменти, създадени в последните 20 години, при които са отстранени важни нежелани реакции. Те например не довеждат до зависимост или безсъние при рязко спиране на приема, но някои от тях (напр. Зопиклон) са противопоказни при пациенти с анамнеза на психиатрично заболяване и наркозависимост. Също така не-бензодиазапиновите лекарства могат да имат някои от страничните ефекти на бензодиазепиновите като: прояви на агресия, поведенчески промени от страна на централната нервна система и др. Не са за подценяване и стомашно-чревните неразположения – гадене, повръщане и т.н.

Взаимодействие на сънотворните с алкохол

Лекарствените продукти за безсъние действат на същите мозъчни рецептори, на които действа и алкохолът. Комбинирането на сънотворни с алкохол усилва действието и на едната и на другата субстанция. Това довежда до бързо опиянение и интоксикация. Една от причините алкохолът да се смята за успокоително и сънотворно е именно това, че той действа на същите рецептори. Но той не бива да бъде метод за лечение на безсънието, защото както към някои сънотворни, така и към него може да се развие зависимост. Още повече, алкохолът, навлизайки в кръвта се разпространява до всички органи, при продължителна злоупотреба ги уврежда, като най-често нанася щети върху сърдечно-съдовата система и черния дроб.

Безопасната алтернатива

Безопасното решение при проблеми със съня е употребата на физиологични вещества, такива, които са естествена част от мозъка. Трите най-значими за безсънието природни продукти, които е необходимо да си набавим допълнително са:

ГАМК/GABA (Гама-аминомаслена киселина):

Гама-аминомаслената киселина също действа на бензодиазепиновите рецептори, но тя е част от физиологията на мозъка и е безвредна алтернатива на сънотворното лекарство или алкохола. При нея няма опасност от предозиране, защото неусвоеното количество се разгражда по естествен път от организма.

Мелатонин:

Мелатонинът е хормон, който естествено присъства в нашето тяло. Повечето хора, които страдат от трудно заспиване имат намалени или изчерпани количества на този хормон. Приемането на Мелатонин през устата е полезно за нарушени циркадни ритми при възрастни, като същевременно подобрява и качеството на съня и намалява драстично честите нощни събуждания.

Магнезий:

Магнезият в организма има ролята на потискащ възбудата йон, който снема стреса, тревожността и нервното напрежение и помага на тялото и мозъка да се отпуснат. Той също така регулира хормона Мелатонин и се свързва с рецепторите на Гама-аминомаслената киселина, с което успокоява нервната система и подготвя тялото и ума за сън. Липсата на достатъчно Магнезий в тялото може да причини безсъние.

Тези 3 естествени за организма ценни вещества се съдържат в „Релаксзон“ вода за сън- комплексен продукт, който успешно се справя с всички аспекти на безсънието. Течната формула на „Релаксзон“ прави продукът бързо и лесно усвояем от организма, което гарантира действие още в първите дни от приема.

„Релаксзон“ не предизвиква зависимост, което прави водата за сън подходяща за дългосрочен прием; не води до сутрешна сънливост и замяност и няма странични ефекти!

„Релаксзон“ може да се намери във всяка аптека без рецепта.

 

Спокоен и дълбок сън (3)