ЧЕРЕН ЧЕСЪН – НАЙ-ДОБРОТО СРЕЩУ ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ

Високият холестерол е предпоставка за натрупване на мастни отлагания в кръвоносните съдове, което затруднява преминаването на кръвта през вените и артериите. Понякога тези отлагания могат да са причина за образуването на съсирек, който да доведе до инфаркт или инсулт. Ето защо този важен кръвен показател трябва стриктно да се следи и винаги да бъде в норма.

Високият холестерол обикновено се причинява от нездравословен начин на живот: твърде мазна храна, липса на достатъчно движение, прекомерна употреба на алкохол, пушене, наднормено тегло. Някои метаболитни проблеми и заболявания също може да са причина за повишаване на нивата на холестерола.

Промените в начина на живот могат да помогнат да намалите лошия холестерол и да предотвратите опасни сърдечно-съдови проблеми: диета с ниско съдържание на сол, повече консумация на плодове и зеленчуци, ограничаване на мазнините, поддържане на здраавословно тегло, умерена употреба на алкохол, отказ от тютюнопушене, повече движение и по-малко стрес.

Едно от най-добрите природни средства за понижаване стойностите на лошия холестерол, това е черният чесън. Той превъзхожда по здравословни ползи суровия чесън, заради по-високото съдържание на антиоксиданти и полезни съединения. Черният чесън се създава чрез интензивен процес на ферментация и узряване, при който суровите скилидки бял чесън се държат на висока температура и влажност за дълъг период. Този процес води до промяна на цвета, текстурата и вкуса на луковицата.

Ползите от приема на черен чесън за сърдечно-съдовото здраве се дължат най-вече на съдържащия се в него S-алилцистеин. Той подобрява еластичността на кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане, намалява триглицеридите и подобрява баланса на холестерола, като понижава нивата на LDL „лошия“ холестерол и повишава тези на “добрия” HDL холестерол. S-алилцистеинът, съдържащ се в черния чесън е едно от най-добрите природни средства за борба с атеросклеротичните плаки и успешно се използва за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

Черният чесън е една от основните съставки в хранителната добавка „Кардиозон“ – универсалният природен продукт за здравето на цялата сърдечно-съдова система.

В „Кардиозон“ са вложени още магнезий, глог, женшен и витамин В1 – съставки, подбрани прецизно за масимален положителен ефект върху работата на сърцето и кръвоносните съдове. Богатият природен състав в продукта, начело с черния чесън съдейства за: понижаване нивата на лошия холестерол и триглицеридите, подобряване на кръвоснабдяването и еластичността на стените на кръвоносните съдове и предотвратяване отлагането на плаки.