Циститът предстaвлява възпаление на пикочния мехур, което може да засегне и всички слоеве на мехурната стена.  Той се класифицира по два начина: усложнен и неусложнен. Причините за възникването, протичането на болестта и лечението е различно при всеки един от тях.

Усложненият цистит се наблюдава значително по-рядко и обхваща пациенти с обструкции, физиологични и анатомични аномалии, след преживяна бъбречно-каменна болест, след катетаризация и по време на бременност. Усложнените инфекции могат да се наблюдават във всяка възраст. При новородени и малки деца са индикатор за анатомични аномалии на пикочния тракт. Бактериите, които причиняват усложнения цистит са много повече и са по-резистентни, спрямо тези, причиняващи не усложнения.

Неусложнен цистит се наблюдава при хора без функционални заболявания и анатомични аномалии. Те се разделят на два подтипа: остър цистит или уретрит и остър пиелонефрит. Острият цистит се наблюдава най-вече при сексуално активни жени и в много редки случаи при хомосексуални мъже. Той се причинява от много тесен спектър бактерии Ешерихия Коли, които се намират във фекалиите и мигрират от перианалната област към влагалището и уретрата. Прониквайки през уретрата се разпространяват в пикочния мехур, а при пиелонефрит, Ешерихия Коли прониква към бъбреците през уретерите. Това може да доведе до образуване на камъни в бъбреците и до тежка бъбречна недостатъчност.

За възникване на цистита благоприятстват много фактори: охлаждане на организма (най-вече изстиване на краката и кръста), задържането на урина в пикочния мехур (прекалено „стискане“), запек, преумора, бременност, менструация и климакс. Също така може да бъде причинен и от отслабена имунна система, прием на антибиотици, полови инфекции, стафилококови и стрептококови инфекции.

Половите контакти, употребата на спирали и спермициди се свързват с повишен риск от развитието на цистит, поради засиления растеж на Ешерихия Коли. Някои жени са предразположени към хронично урогенитални инфекции, тъй като техните уроепителни клетки генетично заложено са с много повече рецептори за бактериите.

Както стана ясно, циститът атакува внезапно, като причините за възникването му са разнообразни. Въпреки, че не е животозастрашаващо заболяване, нелекуваният цистит може да се превърне в хроничен проблем и в най-лошия случай да доведе до остра бъбречна недостатъчност. Затова не подценявайте състоянието, а вземете адекватни мерки навреме!

Северноамериканската червена боровинка е едно от най-използваните природни средства, които предотвратяват и лекуват цистита. Тя притежава едни много ценни вещества, наречени проантоцианидини тип А (PAC’s), благодарение на които се дължи невероятният ѝ ефект срещу цистита.

Проантоцианидините притежават ААА – анти адхезивна активност. Това свойство не позволява прикрепването на бактериите Ешерихия Коли към стените на пикочните пътища и по този начин не позволява навлизането ѝ в уринарния тракт. За да се случи това, минимумът активни вещества PAC’s в дневна доза трябва да бъде 36 mg

Не всяка боровинка обаче съдържа тези проантоцианидини и в зависимост от концентрацията, дозата е различна.

Цистохелп® е мощно природно оръжие срещу цистита. Той съдържа най-концентрираният екстракт от северноамериканска червена боровинка, която е с най-висока степен на пречистеност и съдържание на PAC’s.

Цистохелп® съдържа двойно количество от цели 72 mg PAC’s в дневна доза. В Цистохелп® има добавени екстракти от Полски Хвощ и Глухарче, за да стимулират диурезата и по този начин изхвърлянето на не прикрепените бактерии вън от уринарния тракт.

Цистохелп®:

  • Бърз ефект още на първия ден;
  • Подкрепя защитните функции на пикочно – половата система;
  • Подкрепя бъбреците и отделителната система;
  • Изцяло натурален състав.

При остра фаза на цистит:  приемат се 2 капсули дневно, разпределени в еднократен прием сутрин и вечер. Обикновено в рамките на 5 дни.

При хроничен цистит: Приема се 1 капсула дневно, в продължение на 10 дни.