Когато се храним, тялото ни разгражда приетите въглехидрати до глюкоза. Затова след хранене по естествен начин се увеличава количеството на глюкоза в кръвта. На това повишаване, организмът реагира веднага, като от панкреаса започва да се освобождава хормонът инсулин, който да помогне на глюкозата да се усвои от клетките и да се използва за енергия. За човешкия организъм захарта е основен източник на енергия и посредник в обмяната на веществата. Количеството на секретирания в тялото инсулин зависи преди всичко от нивото на захарта в кръвта.

При човек без здравословни проблеми панкреасът произвежда точно толкова инсулин, колкото е необходим, за да съответства на глюкозата, която трябва да се усвои.  Когато има някакви нарушения – тялото не може да произведе необходимото количество инсулин, изцяло спре да произвежда инсулин или клетките са резистентни и не могат да усвоят секретирания инсулин-тогава възникват и сериозните проблеми (диабет тип 1, инсулинова резистентност, диабет тип 2).

Без инсулин, глюкозата продължава да се носи в кръвообращението и няма къде да отиде, като с времето става все по-концентрирана. Когато глюкозата се натрупва в кръвта, нивата на захарта в кръвта се повишават. В дългосрочен план това причинява увреждане на органи, нерви и кръвоносни съдове. Неусвоената глюкоза се превръща в мазнини и често се натрупва около талията и черния дроб, образуват се и атеросклеротични плаки. Така се появява и чернодробната стеатоза, която често е подценяван проблем, но може да е бомба със закъснител.

Хроничната висока кръвна захар увеличава вероятността от сериозни усложнения на диабета като сърдечни заболявания, слепота, невропатия и бъбречна недостатъчност.

Нелекуваната висока кръвна захар може да бъде изключително опасна, и да доведе до сериозно състояние при диабетиците, наречено кетоацидоза, което може да има предизвика фатален изход.

Какво още може да предизвика повишаване на нивото на захар в кръвта?

  • Намален имунитет и тежко прекарано инфекциозно заболяване;
  • Силен стрес в съчетание с нисък имунитет, синдром на хронична умора;
  • Нарушаване в храненето, наднормено тегло;
  • Прекалена употреба на въглехидрати и плодове, поради високото им съдържание на фруктоза;
  • Забавяне и нарушаване на обмяната на веществата;
  • Липса на редовна физическа активност.

Френският лидер в производството на растителни суровини “Naturex” прави гигантски скок в иновативната медицина. Те отглеждат, проучват и патентоват уникален растителен екстракт от Планински ясен, който доказано намалява нивата на кръвната захар, без това до води до хипогликемия!  Името на патентованата смес е Glucevia ™, a в България тя се съдържа само и единствено в „Гликолевел“невероятен природен продукт, който подобрява чувствителността на рецепторите и правилното усвояване на глюкоза от клетките, нормализира нивата на кръвната захар, предотвратява отлагането на мазнини в черния дроб и подобрява липидния профил, с което забавя образуването на атеросклеротични плаки.