През последните години се наблюдава тенденция за увеличаване броя на децата с алергии, като това е най-често срещаната хронична болест в Европа. Причините от една страна са, че алергените днес са навсякъде и от друга, че ядем по-чиста храна, и децата ни прекарват повече време в затворени помещения, и по-малко време навън.

Какви са най-честите алергии при децата?

До 2-годишна възраст най-често срещаните алергии са алергията към белтъка и атопичният дерматит. След 2-рата година децата най-често развиват астма, а след 7-мата година – алергичен ринит. Доказано е, че алергиите се предават по наследство, като ако майката е алергична, вероятността детето също да развие алергия е 60%. Алергия при бащата пък увеличава риска с 20%. Въпреки това може да положите усилия и да се опитате да защитите детето. Какво препоръчват специалистите?

 • За да се намали риска от фамилното обременяване, добре е бременните бъдещи майки с диагностицирана алергия, да намалят приема на краве мляко, яйца, риба и ядки.
 • Кърмете бебето колкото можете по-дълго, но не по-малко от 6 месеца.
 • В случай, че кърмата не е достатъчна и има нужда от дохранване с адаптирано мляко, то ползвайте хипоалергенни продукти, които предварително сте обсъдили с педиатъра.
 • Преди да пристъпите към захранване, предварително се консултирайте с компетентно лице, което да ви даде насоки на каква възраст какви храни може да включите.
 • Грижете се за микроклимата вкъщи – оптималната температура на въздуха трябва да е между 18 и 22ºС, а влажността между 40 и 60%.
 • Сменяйте спалното бельо веднъж седмично и го перете на 60 º
 • Внимавайте с препаратите за почистване, омекотяване и пране, те не трябва да са силно ароматизирани.
 • Редовно почиствайте праха по мебелите и пода. Добър вариант е използването на прахосмукачка с вакуум-филтър.
 • Не пушете вкъщи.
 • Ограничете контактите с домашни любимци.
 • Избягвайте да извеждате детето при мъгла и след дъжд.
 • Избягвайте разходките до големи улици и булеварди, заради засиления трафик и по-голямото количество прах и изгорели газове.

 

При симптоми на алергия, едни от най-използваните продукти на европейския пазар са Алердеп® спрей за нос и Алердеп® капки за очи, производство на фармацевтичния гигант Erbozeta S.p.a. Те са подходящи са употреба не само от деца, но и от цялото семейство.

 

Алердеп® спрей за нос -Медицинско изделие за облекчаване на симптомите при алергичен ринит, риносинузит и синузит.

Благодарение на изцяло натуралния си състав, осигурява добра защита от веществата, отговорни за алергичните реакции (алергени, прах, замърсяване). Изчиства запушения нос, като по този начин подобрява дишането, помага за оттичане на секретите и почистване на носните кухини, благодарение на втечняващия си ефект върху носната слуз.

 

 

Алердеп® капки за очи – Медицинско изделие за облекчаване и противодействие на дискомфорта в очите.

Представляват стерилен разтвор, с физиологично рН и висока биосъвместимост, без консерванти. имат антиоксидантно, овлажняващо и успокояващо действие, благодарение на лекия си вискозитет. Капките действат като смазка на очите и благоприятстват премахването на досадните частици (алергени, прах и др.)  чрез мигане.