ХРАНОСМИЛАТЕЛНИТЕ ЕНЗИМИ СА КЛЮЧОВИ ЗА ЗДРАВЕТО

Храносмилателните ензими играят главна роля в процеса на храносмилане, позволявайки на тялото ни да разгражда храната до нейните основни компоненти, които след това могат да бъдат усвоени и използвани за енергия, растеж и възстановяване.

Стомашно-чревният тракт съдържа различни видове ензими, всеки от които е отговорен за разграждането на специфични видове храна. Значението на храносмилателните ензими за човешкото здраве може да се обобщи, както следва:

  1. Разграждане на храната: Храносмилателните ензими разграждат сложните молекули на храната до по-прости съединения, които могат лесно да бъдат абсорбирани през чревната стена. Например протеазите разграждат протеините на по-малки пептиди и аминокиселини, амилазата разгражда въглехидратите на прости захари, а липазите разграждат мазнините на мастни киселини и глицерол.
  2. Подобряване на усвояването на хранителните вещества: След като храната се разгради на по-прости съединения, тези съединения могат да бъдат абсорбирани през стената на тънките черва и транспортирани до останалата част от тялото, за да бъдат използвани за различни метаболитни процеси. Без достатъчно храносмилателни ензими, тялото няма да може да получи необходимите хранителни вещества от храната, което води до дефицит на хранителни вещества и лошо здраве.
  3. Предотвратяване на ферментация и газове: Когато храната не се разгражда напълно, тя може да ферментира в дебелото черво, което води до образуването на газове и неприятни храносмилателни симптоми като подуване на корема, метеоризъм и дискомфорт. Ензимите помагат за пълното разграждане на храната, намалявайки риска от ферментация и свързаните с нея симптоми.
  4. Подпомагане на имунната система: Някои храносмилателни ензими, като лактоза, имат антимикробни свойства, които могат да помогнат за контролиране на растежа на вредните бактерии в червата. Това поддържа здравословен баланс на чревната микробиота, което е от решаващо значение за правилното функциониране на имунната система.
  5. Повлияване на възпалението: Някои ензими, като супероксид дисмутаза и глутатион пероксидаза, имат главна роля в борбата на организма с възпаленията в стомашно-чревния тракт. Хроничното възпаление в червата може да доведе до състояния като възпалително заболяване на червата (IBD) и синдром на раздразнените черва (IBS), така че ензимите играят важна роля в поддържането на здравословната функция на червата.

В обобщение, храносмилателните ензими са от съществено значение за правилното храносмилане, усвояването на хранителни вещества, предотвратяването на ферментация и добрата функция на имунната система, с което подпомагат цялостното ни здраве.

Богат микс от цели 7 жизненоважни храносмилателни ензима се съдържа в хранителната добавка „Гастрозон“. Благодарение на ензимите и добавените екстракти от копър, мента, джинджифил, ким и анасон, „Гастрозон“ се утвърди като универсален помощник при чревни инфекции, болки, запек, тежест и подуване.  Натуралната формула на продукта активира функциите на храносмилателната система и премахва проблема директно от източника.