Всички са чували за спа центрове, спа процедури, спа терапии и др. Повечето хора са посещавали поне веднъж в живота си подобно място или процедура.

Знаем ли за какво изобщо е създадено и върху какво помага използването му?

Релаксирането и отпускане на централната нервна система е много важна причина да се подлагаме на спа, но тя далеч не изчерпва възможностите, които терапията ни предлага.

Нека да започнем с изясняване на абревиатурата. SPA буквално означава „Sine per aqua“или лечение чрез вода. Още от древни времена в Европа и Азия се е вярвало в необятната лековита сила на водата.

В Европа един от основоположниците на спа културата е Себастиан Кнайп, на който е кръстена и познатата на ползвателите на спа услуги „Кнайп пътека“. Методът му на лечение и свързаните с него изисквания към начина на живот са далеч по-актуални сега, отколкото са били по негово време.

Себастиан Кнайп (1821-1897 г.) бил син на тъкачи от Щефансрид в баварската част на Алпите. Принуден от малък да полага тежък физически труд, за да подпомага семейния бюджет, в последствие Кнайп развил тежко заболяване на белите дробове, което за малко не го погубило.

По една случайност в ръцете му попаднала книгата „Великолепната лечебна сила на хладката вода при вътрешното и външното и приложение, потвърдена от опита“. Автор бил д-р Йохан Зигмунд Хан, а един от разделите гласял: „Чудни, почти невероятни успехи в лечението на най – тежките заболявания“.

За Кнайп това било знак небесен. И понеже така и така нямало какво повече да губи, започнал да се лекува по дадените в книгата указания.

Три пъти седмично се отправял към Дунава, който бил на около 45 минути пеша. Въпреки студа през зимата, той се събличал и тичал малко по снега, преди да се потопи в леденостудената вода. След това се изтривал, обличал се и тичал без прекъсване до дома си, където пристигал напълно затоплен. Лягал в завивките и в продължение на 1 час не преставал да се поти.

Тези опасни експерименти е можело да му костват живота, но за щастие състоянието му се подобрявала всяка седмица, докато накрая оздравял напълно. След себе си, Кнайп е помогнал и е спасил живота на още стотици хора, но без много шум и разгласяване.

Най-известната му водна процедура е газенето във вода. Терапията е подходяща за всеки, който прекарва много време на крака, ходи много и имат нарушения на периферното кръвообращение и вечно студени крака.

Може да се провежда без проблеми в домашни условия, като за целта са необходими два съда: единият с топла, а другият със студена вода. Редуват се двата съда, като продължителността на престоя е по 30 секунди.

Неприкосновена и до днес остава същината на учението на Кнайп: на болестта трябва винаги да се гледа като на последица от отслабването на дадената от природата сила на човека и поради тази причина, главната задача на терапията е отстраняването на тази слабост.

Без помощта на природата, болестта не може да се излекува.

Природата стои в основната и на всички продукти, произвеждани от Зонафарм. Използваме лековити билки, които отговарят на изискванията на Европейската фармакопея, Българска агенция по безопасност на храните, Добрата производствена практика и системата за управление на качеството ISO 9001.

Научете повече за тях тук: https://zonapharm.com/magazin/