По 12 чаени лъжици захар на ден яде българинът, което е двойно повече от допустимата норма. Това алармира пред „Телеграф,, доц. Даниела Попова, шеф на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания в столичната болница ИСУЛ.

Специалистът обясни, че натрупването на килограми често води до покачване на кръвното, завишени стойности на кръвната захар на гладно, завишен холестерол, триглицериди, които се смятат за основни фактори за отключването на метаболитен синдром. „Заболяването може да се докаже с измерване на талия и ханш заедно с килограмите, кръвното налягане, кръвната захар, холестерола и триглицеридите„, каза още тя. „Пациентите с метаболитен синдром са изложени на два пъти по-висок риск от развитие на сърдечносъдови заболявания и пет пъти по-висок риск за изява на диабет отколкото при останалите хора. Също така при тях рискът за намаляване на продължителността на живота значително по-голям„, коментира още доц. Попова.

Метаболитният синдром предупреждава за появата си с талия над 94 см за мъжете и над 80 см за жените; триглицериди над 1,7 милимола на литър и намалени стойности на полезния холестерол – под 1 милимол на литър за мъжете и под 13 милимола на литър за жените; хипертония „горно“ налягане над 130 и „долно“ над 85; кръвна захар на гладно над 5,6 милимола на литър.

Такива показатели са предпоставка не само за диабет, но и за инфаркт и и инсулт, подагра, кисти на яйчниците при жените и дори за онкологични болести.

Риск

Според статистиката в България 20% от населението страдат от затлъстяване, а 60% от българите са с наднормено тегло. Именно те са потенциална рискова група за развитието на преддиабет и диабет и оттам съответно на сърдечносъдови заболявания. Режимът на хранене е много важен, ако искаме да се предпазим от коварното заболяване и да се чувстваме добре.

Терапия

Гликолевел е иновативен натурален продукт, който съдържа стандартизиран и сертифициран растителен екстракт Glucevia™.

Гликолевел повлиява благоприятно всички компоненти на метаболитния синдром:

  • Съдейства за балансиране нивата на кръвна захар
  • Подпомага за намаляването на триглицеридите
  • Подкрепя нормалното кръвно налягане
  • Подпомага функциите на черния дроб
  • Благоприятства редуцирането на теглото за сметка на мастната тъкан

ЗАЕДНО СРЕЩУ ДИАБЕТА