Почти няма човек, който да не е чувал, че червената боровинка помага при цистит и инфекции на пикочните пътища. Благодарение на нея, ние се лекуваме ефективно, натурално и безопасно. Но знаем ли всичко за червената боровинка? Освен срещу цистит, за какво друго може да я използваме? В тази статия ще разкажем малко повече за нея и ползите от употребата ѝ.

Северноамериканската червена боровинка е едно от най-проучваните растения, които нееднократно доказва своята ефективност ин виво, ин витро и в клинични проучвания.

Този плод расте само на открити, слънчеви, влажни места в по-студени райони на Северното полукълбо. Представлява храст с височина 4 m, с разпръснати и извити клони. Листата широколистни, като през есента стават пожълтели или червеникаво-лилави. Цъфти с бели цветове, а плодовете са малки червеникаво-черни през юни и юли.

Червената боровинка, наред с обикновената боровинка и гроздето Конкорд са трите най-разпространени плодови дървета в САЩ. Навремето индианците откриват ползите от употребата  ѝ като храна, багрило и лекарство, а днес е най-използваното природно средство срещу цистит.

Червените боровинки са извор на здраве

В червената боровинка се съдържа кварцетин – основен флавоноид, който е отговорен за противовъзпалителното действие на плода. Останалите ценни фенолни съединения предпазват черния дроб от стеатоза в дългосрочен план.

Друга полза за здравето е нейната антиоксидантна способност. Съдържащите се фенолни фитохимикали, като фенолни киселини, флавоноиди и елагова киселина,  потискат бактерията, отговорна за язвата на стомаха – Helicobacter Pylori. Доказано е също, че тези съединения намалят риска от сърдечно-съдови заболявания.

Както стана ясно, в червената боровинка се съдържат ценни витамини, минерали и антиоксиданти, които притежават огромен спектър от биологични, фармакологични и терапевтични действия срещу свободните радикали и оксидативния  стрес. Цялостният биоактивен комплекс в нея осигурява много повече ползи на организма, в сравнение с витамините А,С, D и Е.

В помощ на всяка жена

Най-широко употребяваната индикация на червения плод обаче е за лечение на пикочния мехур и бъбречни заболявания, както и за тяхната превенция. Първоначално се смяташе, че биологичната активност на боровинката се дължи на подкиселяващия ѝ ефект върху урината, но в последствие тази теория беше опровергана.

В наши дни е напълно изяснен механизмът на действие на плода: той възпрепятства прикрепянето на бактерията Ешерихия Коли към уретрата. В червената боровинка се съдържат две много важни съединения: фруктоза и проантоцианидини тип А, които се закрепват към власинките на Ешерихия Коли и по този начин инфектирането с бактерията е предотвратено още в зародиш.

Тя е мощна природна алтернатива на антибиотичното лечение и често е предпочитана, поради силната резистентност на бактериите Ешерихия Коли към антибиотици. Освен това боровинките могат да се използват и по време на бременност, без да създава опасност за бременната или плода.

Не всяка боровинка лекува цистит

За да са ефективни при цистит и инфекции на пикочните пътища, червените боровинки трябва да съдържат поне 36 mg PAC’s /проантоцианидини тип А/, в дневна доза. На тях се дължи ААА /анти адхезивната активност/ – не позволяват бактериите да се прикрепят към стените на уретрата. Единствено при прием на стандартизиран растителен екстракт, с точно определено количество на активни вещества и минимална доза от 36 mg  PAC’s можем да сме сигурни, че организмът ни ще бъде защитен от инфекции на пикочните пътища.

Такъв е патентованият екстракт CystiCran™, собственост на световния гигант в областта на растителните продукти- Naturex®. Употребата му гарантира, че ние ще приемем нужното количество проантоцианидини тип А, за да победим цистита. Екстрактът CystiCran™ е изключително концентриран и наситен: 100 mg от него са еквивалентни на 70g свежи боровинки.

CystiCran™ се съдържа и в българския продукт Цистохелп. Той е иновативен продукт, който побира в себе си освен мощната червена боровинка, екстрактите на хвощ и глухарче. Двете билки притежават силен акваретичен ефект – стимулират отделянето на урина, без да нарушават електролитния баланс в организма. Те отмиват бактериите Ешерихия Коли с потока на урината и осигуряват дългосрочна защита на пикочните пътища.

Цистохелп:

  • Допринася за поддържане на здрави пикочни пътища;
  • Съдейства за отмиването и извеждането на бактериите вън от организма;
  • Благоприятства прочистването на уринарния тракт;
  • Притежава антиоксидантен ефект.
[product_mod id=“1367″]