Доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ), уголемена простата, хипертрофия на простатата, периуретрален аденом, аденом на простатата – много имена на едно заболяване. В книгата „Лечение на простатата. Мъжки полови болести“ на доайена на българските уролози Проф. д-р Тодор Патрашков може да намерите ценна информация за необходимите изследвания и начините за лечение на заболяването.

Заболяването е познато още от най-древни времена, но интересът към него нараства особено през последните десетилетия. Статистиките показват, че 35% от мъжете между 50 и 69 години и 83% от 61 до 70 години страдат от уголемена простата. Случаи на доброкачествена простатна хиперплазия под 50-годишна възраст се срещат рядко. Заболяването е познато във всички страни и континенти, но при някои народи се среща по-често. Сравнително рядко страдат мъжете в Китай, Япония, Монголия, Африка и някои арабски страни.

Причините за появата и развитието на ДПХ не са известни. По-голяма част от клиницистите приемат, че заболяването се развива вследствие на нарушено равновесие между мъжките и женските полови хормони. Тези процеси се свързват основно с измененията, които настъпват в някои от жлезите с вътрешна секреция при стареенето.

Какво е Доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ)?

Доброкачествената простатна хиперплазия представлява доброкачествено образувание, което има различни форма и големина, еластична консистенция и не е сраснало с околните тъкани. Разполага се в областта на шийката на пикочния мехур и задната част на пикочния канал. Тя може да се развие навътре към пикочния мехур и навън към ректума. Когато тя расте навътре към пикочния мехур, деформира шийката на мехура, притиска задната част на пикочния канал и стеснява отвора му. Този вид разрастване се среща при по-млади хора – между 50- и 60-годишна възраст.

Когато уголемяването се разраства навън или към правото черво, или уголемяването се развива странично – симетрично или асиметрично, в зависимост от това, дали се увеличава единият или двата дяла, пикочният канал се удължава и стеснява. При този вид уголемяване на простатната жлеза тя е с гладна повърхност, с мека или твърдо-еластична консистенция, несраснала с околните тъкани.

Как протича заболяването?

В началото на заболяването болните нямат съществени оплаквания. Те уринират по-често, но смятат, че това се дължи на възрастта, редуват се периоди на по-трудно (особено през нощта)  и по-свободно уриниране. Изобилното ядене и пиене, продължителното седене и пътуване с автомобил или друг транпсорт, колоездене и половите ексцесии, хроничният запек и др. причиняват засилване на оплакванията.

Силата на струята също се променя. В началото на уринирането тя е слаба, след това се възстановява и към края отново става тънка и урината започва да изтича на капки. През този период се появяват промени в сексуалната сфера, които се изразяват с появата на ерекции, предимно сутрин, без болните да изпитват удоволствие. Общото състояние на пациентите не се променя. Този стадий може да продължи различно време.

При прогресиране на заболяването болните започват да урнират по-често, по-трудно и с тънка струя – симптоми, които се наблюдават често през нощта. При тях урунирането започва с изчакване и след свършването имат чувството, че в пикочния мехур е останала урина. Струята е съвсем тънка и слаба, тя пада без никаква сила право надолу и при всяко уриниране болният е принуден да се напъва силно, докато се появят първите капки урина.

При изследването на тези болни в пикочния мехур винаги се намира остатъчно количество урина, количеството на която варира от незначително до  100-200 мл. Болните се изтощават от безсъние, отслабват и често изпадат в душевна депресия. Общото състояние постепенно се влошава.

Когато болният не се лекува, оплакванията стават още по-силно изразени. Промените в пикочния мехур и пикочопроводите прогресират и се задълбочават като може да се достигне до развитие на пиелонефрит и бъбречна недостатъчност. Доброкачествената простатна хиперплазия може да даде много и разнообразни усложнения, като тяхната честота нараства успоредно с напредване на заболяването и увеличаване на количеството на остатъчна урина.

Източник: „Лечение на простатата. Мъжки полови болести“, Проф. д-р Тодор Патрашков

Книгата на Проф. д-р Тодор Патрашков „Лечение на простатата. Мъжки полови болести“ може да получите като подарък, закупувайки промоционалния пакет с две опаковки „Просталек“!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *