ЗА КАКВО НИ Е ПИКОЧНАТА КИСЕЛИНА?

Подагразон
Пикочната киселина е естествен отпаден продукт в организма на хората.

Пикочната киселина се синтезира главно в черния дроб, червата, покривните клетки на съдовете и в мускулите като краен продукт от разграждането на пренасящите информация нуклеинови киселини ДНК и РНК, наречени пурини и по-специално аденин и гуанин.

Има ензими, който превръща аденина и гуанина в хипоксантини, които се превръщат в ксантини и така чрез ензимна каскада от различни ензими се стига до образуване на пикочна киселина.

ПодагразонПо-голямата част от изхвърлянето на пикочната киселина става чрез бъбреците и при липса на ензим, наречен уриказа, пикочната киселина не може да се превърне в разтворимото съединение алантоин и се отлага в бъбречните тубули и ставите.

Двете големи групи лекарства срещу подагра влияят именно върху тези два процеса.

Едните лекарства потискат ензимите, които метаболизират пурините до пикочна киселина, а другия тип лекарства – урикозурици превръщат пикочната киселина в разтворимо съединение, което се елиминира през бъбреците.

Вижте как да намалите пикочната киселина без лекарства и в домашни условия.https://hranitelnadobavka.bg/zdrave/namalete-pikochnata-kiselina-s-tezi-domashni-sredstva-chast-2/

Пикочната киселина предизвиква страх, тъй като се свързва с причиняване на болезнен артрит- подагра, както и увреждане на бъбреците и кръвоносните съдове.

По-голямата част от серумната пикочна киселина се филтрира свободно в бъбречните гломерули и приблизително 90% от филтрираната пикочна киселина се реабсорбира. Това че не изхвърля всичката пикочна киселина, а напротив, запазва една голяма част от нея, предполага, че тя има значителна физиологична роля и носи и много ползи за организма.

Пикочната киселина е преобладаващата антиоксидантна молекула в плазмата и е необходима и достатъчна за индукция на имунен отговор.

Повече от половината от антиоксидантния ни потенциал се дължи на пикочната киселина.

Освен, че пази от инфекции, тя предпазва от израждане на клетките и рак.

До скоро проучванията, показваха увреждащото въздействие на пикочната киселина върху клетките, които изграждат кръвоносните съдове, но нови проучвания доказват, че много ниските нива на пикочна киселина в серума се дължи на увреждане на кръвоносните съдове и на молекулата, която я транспортира в бъбречните тубули и всъщност това е причината за дисфункция в кръвоносните съдове и бъбреците.

По-този начин тези проучвания оспорват мнението, че пикочната киселина предизвиква сърдечно-съдови и бъбречни заболявания чрез нарушаване на целостта и функцията на ендотела.

Ето още от полезните свойства на пикочната киселина:

  • Пикочната киселина играе фундаментална роля в заздравяването на тъканите чрез иницииране на възпалителния процес, който е необходим за възстановяване на тъканите, отстраняване на свободните от кислород радикали и мобилизиране на възобновяване ендотелните клетки.
  • Пикочната киселина играе основна роля в индуцирането на защитни реакции на антитела към различни алергени. Пикочната киселина сега се признава като пусков сигнал както мощен медиатор на имунни отговори тип 2, включващи епителни клетки и лимфоидни клетки, като еозинофили, базофили и мастоцити.
  • Смята се, че свободните радикали са отговорни за разграждането на миелиновата обвивка на нервните влакна при множествена склероза и могат да бъдат блокирани от високи нива на пикочна киселина, докато пациентите с подагра почти никога не страдат от множествена склероза.
  • Скорошен мета-анализ показа убедително, че пациентите с МС имат по-ниска серумна пикочна киселина в сравнение със здравите контроли и показа, ниското ниво на серумна пикочна киселина като потенциален биомаркер за множествена склероза.
  • Ниските плазмени нива на пикочна киселина се свързват и с други неврологични разстройства, като Паркинсон и Алцхаймер.
  • Ниските нива на пикочна киселина се смятат за един от определящите фактори при автоимунните заболявания като с пемфигус вулгарис, автоимунно разстройство, характеризиращо се с образуване на мехури и рани (ерозии) на кожата и лигавиците и лихен планус, автоимунно възпалително заболяване на кожно-лигавичната тъкан, което също се свързва с ниски нива на пикочна киселина в слюнката.

След всичките изброени полезни свойства на пикочната киселина, човек си дава сметка още повече за важността на баланса в организма. Човешкият организъм е толкова съвършен, че всички органи и системи работят непрекъснато в съвършена хармония и всяко залитане в крайности е неприемливо.

Да, високите нива на пикочна киселина увреждат бъбреците и причиняват болезнена подагра, но много ниските нива също могат да причинят тежки увреди.

Изследвайте се поне веднъж годишно и следете нивата на пикочна киселина в организма си, дори и да нямате кризи от подагра.