НАЙ-ДОБРИТЕ БИЛКИ СРЕЩУ ПОДАГРА

ПОДАГРА

Подаграта е позната от векове. През древността са я наричали царската болест понеже богатите и заможните са боледували често от нея, за сметка на бедните. Свързана е с наднормено тегло и повишен прием на храни, съдържащи пурини – карантии, морски дарове, фъстъци, бира, червено вино и т.н.

Подаграта се причинява от повишени нива на пикочната киселина и води до отлагане на уратни кристали в меките тъкани, които предизвикват болезнен артрит.
Обикновено пикочната киселина се извежда от организма чрез бъбреците, но когато има свръхпроизводство или те не функционират добре, тя остава и кристалите и се утаяват в ставите, където се слепват помежду си и причиняват внезапни епизоди на болка.
Хиперурикемията може да бъде ефективно контролирана чрез инхибиране на ензима ксантин оксидаза, който се генерира от ксантин дехидрогеназата по време на оксидативен стрес и възпалителни процеси. Ензимът окислява хипоксантина до ксантин и след това до пикочна киселина. Следователно, инхибирането на свръхпроизводството на пикочна киселина, възпалението и оксидативния стрес има значителни стойности при лечението на подагра, сърдечно-съдови и метаболитни нарушения
Тя се лекува чрез намаляване на пикочната киселина, която е отговорна за отлагането на кристалите, както и чрез извеждането им вън от организма.  Диетата също е от съществена важност за овладяването на пикочната киселина.

Съществуват множество лекарства при подагра, които обаче имат тежки странични ефекти и не са добре приети от пациентите. Те често нарушават и дори спират назначената терапия, което води до влошаване на здравето и качеството на живот на болния. Това постави науката пред предизвикателството да се обърне към природата, в търсене на по-щадящи, но също толкова ефикасни средства в овладяване на подагрозните кризи. Ето и най-ефикасните от тях:

Череши – научно доказано и лабораторно потвърдено намаляват нивата на пикочната киселина. Приемът на концентриран екстракт от череши е доказано ефективно средство за понижаване на нивата на урат, а предишни проучвания приписват потискането на възпалението, свързано с подагра, на противовъзпалителните свойства на черешите.  Ключови ензими, участващи във възпалението  се потискат силно от антоцианин от екстракт от череша.

Коприва – използвана още от древен Тибет при подагрични кризи и за намаляване на пикочната киселина. Подпомага транспортирането и извеждането на пикочната киселина вън от организма. Важно е, че коренът е бил използван за ревматоиден и ревматичен артрит повече от 1000 години. Копривата съдържа различни съединения, включително флавоноиди, алкалоиди, лигнани, кумарини, терпеноиди, стероиди, органични киселини, летливи масла и други . Интересното е, че повечето съединения проявяват различни биологични активности, като противовъзпалителни, аналгетични, антиревматични, антипростатна хиперплазия, антибактериални и антиоксидантни активности, освен описаните антиподагрозни. Копривата е източник на калций, който е много важен за здравето на увредените кости и стави.

Полски хвощ – едно от най-древните растения на Земята, богат източник на елемента силиций, благодарение на съдържащия се в него силициев диоксид. Органичният силиций подпомага усвояването на калций по начин, който организмът може да регулира според своите енбиогенни нужди.  В медицината се използва в много направления: при уринални инфекции, при рани и язви, при подагра и повишена пикочна киселина и при храносмилателни смущения.

Целината традиционно се използва за лечение на ревматизъм и сърдечно-съдови заболявания. Тя притежава широк спектър от ползи за организма, сред които противовъзпалителни, антихиперурикемични. Няколко проучвания показват, че целината съдържа високи нива на фенолни и флавоноидни съединения и проявява значителни антиоксидантни и свободни радикални дейности. Екстрактът от целина облекчава чернодробния оксидативен стрес чрез намаляване на генерирането на чернодробни свободни радикали и увеличаване на чернодробната антиоксидантна ензимна активност.

Високи дози чисти концентрирани екстракти от тези билки се съдържат в новия природен продукт „Гастрозон“. Съчетаващ в себе си силата на прородата и последните достижения на науката, „Подагразон“ действа в 3 направления за повлияване на хиперурикемията:
  • Ефикасно намалява високите нива на пикочната киселина в кръвта, предотвратявайки отлагането на нейните кристали около ставите;
  • Притежава мощно антиоксидантно действие и доставя на организма изобилие от антоцианини, флавоноиди и обезболяващи съставки, които успешно действат срещу възпалението и сковаността;
  • Спомага за изхвърлянето на пикочната киселина от организма и допринася за намаляване на пристъпите, придружени със силна болка.