ВСИЧКО ЗА ПОДАГРАТА НА ЕДНО МЯСТО

Подагразон

Подаграта  се характеризира с повтарящи се пристъпи на остъро възпаление на ставите /артрит/, което се изразява в зачерване и много силна болка. Най-често засегната (при около 50% от случаите) е основата на големия пръст на крака. Болестта може да се прояви и под формата на тофуси и камъни в бъбреците. Подаграта се причинява от високите нива на пикочна киселина в кръвта, но най-нови изследвания показват, че причината за подаграта е липсата в човешкия организъм на ензима уриказа, което води до кристализация на пикочната киселина, при което кристалите се отлагат в ставите, сухожилията и околните тъкани.

Болката се причинява от кристалите, които се утаяват вътре в и от възпалението на тъканите около ставата.

Диагноза се поставя с изледване на нивата на пикочната киселина в кръвта, чрез ехографско наблюдаване на характерните кристали в ставната течност.

Подаграта засяга около 1 – 2% население в определен етап от живота и става все по-обичайно заболяване. Счита се, че това нарастване се дължи на повишаващата се продължителност на живота, промени в храненето и увеличаване на болестите, свързани с подаграта, като метаболитен синдром и високо кръвно налягане. Установени са редица фактори повлияващи заболеваемостта, включително възраст и годишен сезон. При мъжете на възраст над 30 и жените на възраст над 50 години случаите преобладават.

Подаграта може да има множество проявления, макар най-чести да са повтарящите се пристъпи на остър възпалителен артрит. Могат да се засегнат и други стави, като тези на петите, колената, китките и пръстите, също могат да бъдат засегнати.  Ставната болка обикновено започва около 2 – 4 часа и през нощта. Пристъпите през нощта се дължат на по-ниската телесна температура през тази част на денонощието. Успоредно със ставната болка рядко могат да се появят и други симптоми, включително изтощение и силна треска.

Подагразон

тофуси от подагра

Продължително високите стойности на пикочна киселина (хиперурикемия) могат да доведат и до друга симптоматика, включително твърди, безболезнени натрупвания на кристали на пикочната киселина в меките тъкани около ставата или в хрущялите известни като тофуси.

Повишените нива на пикочната киселина /хиперурикемията/ е основната причина за подаграта. Тя може да се появи по редица причини, включително хранителни навици, генетична предразположеност или намалено отделяне на солите на пикочната киселина. Основната причина за хиперурикемията е, че организмът има увеличена нужда от антиоксидантна защита, тъй като пикочната киселина при хората осигурява над половината от антиоксидантния капацитет на кръвната плазма. Затова човешкият мозък увеличава съдържанието на пикочна киселина в кръвта.

Друга причина е свързана с хранителните навици, това са 12% от случаите на подагра и имат тясна връзка с консумацията на алкохол, напитки, подсладени с фруктоза, месо и морски дарове. Към отключващите фактори спадат и физическите травми и хирургическите операции. Неотдавнашни проучвания показват, че храни, които се смятаха за свързани с подаграта, всъщност не са – наприемът на зеленчуци богати на пурин (боб, грах, леща и спанак). Консумацията на кафе, витамин C и млечни продукти, както и добрата физическа форма намаляват риска. Смята се, че това отчасти се дължи на тяхното влияние за намаляване на инсулиновата резистентност.

Появяването на подаграта е отчасти генетично обусловено.

Подаграта често се появява в комбинация с други медицински проблеми. Метаболитен синдром – комбинация от абдоминално затлъстяване, хипертония, инсулинова резистентност и анормални нива на мазнините – се откриват при близо 75% от случаите.

Други фактори за отключването на остри пристъпи на артрит са: ниските температури, бързите промени на нивата на пикочната киселина, подкисиляването на кръвта /ацидозата/, ставната хидратация и белтъците от извънклетъчния пространсто, като например протеогликани, колагени и хондроитин сулфат. Повишеното отлагане при ниски температури донякъде обяснява защо най-често са засегнати ставите на краката. Бързи промени в пикочната киселина могат да се появят в резултат на множество фактори, включително травми, хирургически операции, химиотерапия, диуретици и започването или приключването на лечение с алопуринол.

Както промени в начина на живот, така и лекарства могат да понижат нивата на пикочна киселина. Ефективните промени в начина на живот и спазването на диети с намален прием на такива храни като месо и морски продукти, прием на достатъчно количество витамин C или други антиоксиданти, подпомагат антиоксидантната защита на организма.

Това автоматично намалява съдържанието на пикочна киселина в организма. Ограничаването на консумацията на алкохол и фруктоза и предотвратяването на затлъстяването също оказва положително влияние. Консумацията на кафе, но не и чай, е свързана с нисък риск от развиване на подагра.

Основната цел на лечението е овладяване на симптомите на остър пристъп. Превенция на повтарящи се пристъпи не може да се осъществи ефективно чрез прием на различни лекарства за намаляване на серумните нива на пикочна киселина, тъй като при почти половината от случаите подаграта се развива без хиперурикемия, а повечето хора, при които се наблюдават повишени нива на пикочна киселина, никога не развиват подагра. Прилагането на лед за 20 – 30 минути няколко пъти на ден облекчава болката. Възможностите за лечение на остри пристъпи включват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), колхицин и стероиди, а за превенция се използват алопуринол, фебуксостат и пробенецид. Намаляването на нивата на пикочна киселина не може да излекува заболяването, а в същото време може да влоши антиоксидантната защита на организма. Лечението на съпътстващи заболявания също е важно.

Обичайните първоначални средства за лечението на подагра са нестероидните противовъзпалителни средства /НСПВС/.

Подобрение може да се наблюдава в рамките на четири часа, като се препоръчва лечението да продължи от една до две седмици. Могат да причинят стомашно-чревни проблеми  и не се препоръчват, при наличие на други здравословни проблеми, като стомашно-чревно заболявания, бъбречна недостатъчност или сърдечна недостатъчност. На хора с риск за поява на свързани със стомаха странични ефекти от може да се приемат допълнително инхибитор на протонната помпа.

Колхицин е алтернатива за тези, които имат непоносимост към НСПВС.

Неговите странични ефекти (главно стомашно-чревно разстройство) ограничават употребата му. Стомашно-чревното разстройство обаче зависи от дозата и рискът може да бъде намален чрез прием на по-ниски, но ефективни дози. Колхицинът има и лекарствени взаимодействия, така че трябва да се внимава.

Глюкокортикоидите са също толкова ефикасни, колкото и НСПВС и могат да се използват при наличие на противопоказания за НСПВС. Те също водят до подобрение при инжектиране в ставата; въпреки това трябва да се изключи ставна инфекция, тъй като стероидите влошават това състояние.

За предотвратяването на последващи пристъпи на подагра се използват редица лекарства, в това число инхибитор на ксантиноксидаза (включително алопуринол и фебуксостат) и урикозурици (в това число пробенецид и сулфинпиразон). Обикновено техният прием започва една до две седмици след овладяването на остър пристъп. Те се препоръчват при наличие на два подагрозни пристъпа освен ако не са наблюдават деструктивни ставни изменения, тофуси или остра уратна нефропатия, тъй като е установено, че лекарствата не са ефективни дотогава.

Алопуринолът, XO инхибитор, се използва широко като средство за понижаване на пикочната киселина. Въпреки това, клиничната употреба на алопуринол е ограничена поради тежки неблагоприятни ефекти като хепатотоксичност, нефротоксичност или реакции на свръхчувствителност. Следователно, търсенето на нови XO инхибитори, по-специално от естествени източници, е обещаващ подход.

Това наложи медицинската общност да изследва задълбочено растителни суровини, за да открие същият механизъм на действие, като на алопуринола. И успя. 

„Подагразон“ е името на последната разработка в областта, която по категоричен начин успява да намали нивата на пикочна киселина и да изведе кристалите вън от организма.Подагразон

Подагразон действа в няколко направления:

  • Ефикасно намалява високите нива на пикочната киселина в кръвта, предотвратявайки отлагането на нейните кристали около ставите;
  • Притежава мощно антиоксидантно действие и доставя на организма изобилие от антоцианини, флавоноиди и обезболяващи съставки, които успешно действат срещу възпалението и сковаността;
  • Спомага за изхвърлянето на пикочната киселина от организма и допринася за намаляване на пристъпите, придружени със силна болка.

Без лечение острият пристъп на подагра обикновено се разсейва за пет до седем дни. 60% от хората, обаче, получават втори пристъп в рамките на една година. Хората с подагра са с повишен риск от увреждания на сърдечно съдовата система и бъбреците, следователно с повишен риск от смърт. Това може да се дължи отчасти на връзката и с инсулинова резистентност и затлъстяване, но в някои случаи повишеният риск се явява независим.