ДЪЛГОТО СЕДЕНЕ ПРЕД KOMПЮТЪРА КРИЕ РИСКОВЕ ЗА ЗДРАВЕТО

Живеем във времена, в които компютрите, таблетите и смартфоните са станали неизменна част от днешня свят. Ако човек се замисли, ще осъзнае колко сме зависими от модерните машини, те присъстват в почти всеки дом и рядко има работа, която да не изисква ползването на компютър. Сърфиране в интернет, писане на и-мейли, споделяне в социални мрежи и  видеоразговори са обсебили нашето ежедневие. Но компютрите освен, че улесняват живота ни, крият сериозни рискове за нашето здраве.

До какви вреди може да доведе дългото заседяване пред компютъра?

 1.Проблеми с опорно-двигателния апарат.

Седящата поза, която заемаме при работа с компютър претоварва опорно-двигателния апарат. Появяват се схващане и болки в гърба, шията, раменете, китките.

2. Главоболие.

Дългите часове, прекарани пред монитора, водят до претоварване и преумора и поява на болки в главата.

3. Очни проблеми.

Яркия екран и постоянното фокусиране на информацията в  монитора води до натоварване и изсъхване на очите, и замъглено зрение.

4. Състаряване на кожата и образуване на бръчки.

Продължителното седене пред компютър води до физически стрес и преждевременно състаряване- кожата се дехидратира, а долната челюст се отпуска.

5. Уголемяване на задните части.

Дори и да се храните здравословно и да спортувате, при продължително заседяване, мускулите по задните части ще се отпуснат и ще натрупвате повече мазнини в областта на ханша.

6. Разширени вени.

Целодневното седене пред компютъра води до отслабена циркулацията на кръвта в краката.

7. Метаболитни проблеми.

Заседяването пред екрана и липсата на физическа активност са фактори, допринасящи за нарушаване обмяната на веществата в организма.

8. Сърдечно-съдови заболявания.

Обездвижването увеличава риска от повишаване на артериалното кръвно налягане и  развитие на сърдечно-съдови заболявания.

9. Развитие на диабет тип 2.

Изследвания показват, че при хората, прекарали повече от 3 часа на ден пред монитора, стойностите на мазнини и захар в кръвта са по-високи и рискът от развитие на диабет тип 2 се увеличава.

10. Увреждане на психичното здраве.

Дългото заседяване пред компютъра може да доведе до пристрастяване. При хората, които прекарват по-голяма част от деня си пред екрана, могат да се появят признаци на агресия, самота, тревожност и депресия.

Как да противодействаме на негативното влияние на компютрите?

При работа с компютър заемайте правилна стойка – гърбът и главата трябва да са изправени, ръцете отпуснати и сгънати в лактите, ходилата да са опрени на пода. Правете почивки и ставайте често от стола. Мониторът да е на около 70 см разстояние от очите. Ползвайте предпазни очила и на всеки 30 минути за около 3-4 минути се фокусирайте върху най-далечния възможен предмет, който виждате в стаята или навън. Добра грижа за очите може да получите от натуралния „Визиозон“, който събира в състава си най-полезните за очния апрат вещества.

Спортувайте редовно, защото движението е здраве!

73695308

Ефект от редовното използване на „Визиозон“

След 30 дни:

Намалява вредното влияние на свободните радикали и подпомага целостта на ретината.

След 60 дни:

Значително се подобрява зрителната острота

След 90 дни:

Забавя се прогресията на макулната дегенерация и катарактата

Тази публикация беше качена отвБлог.