Очите ни имат няколко източника на влага. Едната е слъзната жлеза в горния външен квадрант на окото. Това е жлезата, която произвежда сълзи, ако плачем или нещо попадне в окото ни. Другите източници включват: мрежа от жлези, вградени в бялата повърхност на окото и долната част на клепачите, която произвежда вода и слуз и жлези, които се намират на ръба на клепачите и произвеждат маслено вещество.

Коктейлът от вода, слуз и масло от тези два последни източника съставя слъзния филм върху очната повърхност. Нуждаем се от него, за да виждаме правилно. Всеки път, когато мигаме, нанасяме нова мокра повърхност върху повърхността на очите.

С напредването на възрастта производството на сълзи се забавя. Ако слъзните жлези не направят толкова много сълзи, ще имаме проблем с количеството на сълзите.

Ако някои от другите жлези се забавят, като тези, които произвеждат масло, ще имаме проблем с качеството на разкъсване, тъй като се нуждаете от трите разкъсващи компонента за слъзния филм.

Резултатът е синдром на сухото око, със симптоми, които включват изгаряне и усещане за песъчливост в очите.

Но не само стареенето може да причини синдром на сухото око. Други причини включват:

  • странични ефекти от лекарства (като лекарствата срещу алергии и тези за кръвно налягане);
  • някои заболявания (като проблеми с щитовидната жлеза; диабет; ревматоиден артрит, нарушение на имунната система; или болест на Паркинсон);
  • заобикалящата ни среда (излагане на прах, дим, климатик и други замърсители);
  • очна хирургия;
  • използване на контактни лещи;
  • гледане на електронни устройства твърде дълго, без мигане (тогава очите нямат шанс да попълнят сълзотворен филм).

Това последно състояние, свързано с използването на електронни джаджи, е известно като синдром на компютърното зрение и за съжаление, в последните години се наблюдава все по-често.

„Хората са склонни да се взират в екраните си и да мигат по-малко. Очите им изсъхват, защото са отворени през по-голямо време, а те изсъхват, защото няма толкова мигане, което да освежи повърхността на окото “, обяснявт офталмолозите.

Синдромът на компютърното зрение може също да включва симптоми като замъглено или двойно виждане.

Не позволявайте на сухите очи да останат сухи и нелекувани

Грижата за сухота на очите не само облекчава дискомфорта, но може да ви помогне да избегнете инфекция или дори белези на роговицата. Лечението също е доста просто. То включва прилагането на тези лесни стъпки:

  • нежен масаж на очите за стимулиране на мастните жлези по краищата на клепача;
  • изкуствени сълзи;
  • употреба на комплексни витамини и минерали, които имат благоприятно действие върху очното здраве, а в същото време са мощни антиоксиданти, които обезвреждат свободните радикали.

Подобен продукт е хранителната добавка Visio Zone“ – комплекс от ценни витамини, растителни екстракти и микро елементи, подпомагащи зрението.

С помощта на Visio Zone“ ще осигурите всичко необходимо за здравето на своите очи и ще ги предпазите от неблагоприятните последствия на външната среда, стареенето и синята светлина.

Visio Zone“ съдържа сертифицирани и стандартизирани растителни екстракти, доставени от водещи европейски компании и е произведен по строгите изисквания на GMP /Добри производствени практики/ – стандарт, гарантиращ качество и безопасност на готовата продукция.