Инсомния (безсъние) е нарушение на съня, проявено като затруднено заспиване, нарушен контрол върху протичането на физиологичния сън или ранно събуждане. Безсънието често се съчетава с други болести, в частност депресия, хронични сърдечно-съдови или стомашно-чревни нарушения (комбинирана инсомния или вторична инсомния. Първичното безсъние не е свързано с други заболявания, а се дължи на промяната в биоритмите, нарушена GABA-ергична верига или намалени нива на мелатонин и невростероиди (най-изразена при възрастните хора). Лечението му е в зависимост от продължителността на оплакванията, вида на безсънието и причината за появата му, като: болка, често ставане до тоалетната, повишена емоционална възбуда, сух въздух и температура > 22 °C, тютюнопушене, консумация на кафе и/или алкохол в следобедните и вечерните часове, късни TV екшъни, пътуване със самолет и промяна в “биологичния часовник”, депресия, нощен труд, силен шум, зависимост към хипнотици (обикновено при хронично безсъние).

Лекарствата за лечение на безсъние се разделят на няколко групи:

  1. Бензодиазепинови хипнотици (Lexotan, Rohypnol, Radedorm,Berlidorm, Restoril)

В последните 20 години употребата им значително е намаляла, поради риска от привикване. Тези медикаменти се изписват най-много за 35 дни. Те постигат анксиолитичен ефект (намаляват страха, тревожността и напрежението), чрез взаимодействието си с GABA рецепторите. Те действат приспивателно при приемането им вечер и регулират фазите на съня. Нежеланите им ефекти се свързват най-вече със замаяност и сънливост на следващия ден. Противопоказни са по време на бременност, при бъбречни и чернодробни заболявания, както и при епилепсия. Лекарствата от тази група се предписват на зелена рецепта.

  1. Не-бензодиазепинови сънотворни лекарства (Zolpiclon, Hypnogen, Ambien, Lunesta, Sonata)

Тези лекарства спадат към групата нови еухипнотици, които не създават зависимост, толеранс или безсъние при рязко спиране ма приема. Във връзка с тези характеристики, някои от тях се отпускат на стандартна бяла бланка за рецепта. Отделните представители имат различна продължителност на действие и някои от тях са по-подходящи при нарушение на съня в средата на нощта. Нежеланите им ефекти се изразяват в гадене, повръщане и метален вкус в устата.

  1. Барбитурови производни (Phenobarbital, Amobarbital, Cyclobarbital)

В наши дни употребата на тази група лекарства при безсъние е силно ограничена, поради техните нежелани ефекти и взаимодействия, както и поради наличието на по-ефикасни и безопасни лекарства със сънотворно действие. Отпускащото и приспивно действие на барбитуратите се състои в потискане на REM фазата на съня, проявена с бързо движение на очните ябълки по време на кратките пробуждания и така осигуряват физиологична продължителност на спокойния сън. Те са противопоказни при бременни, кърмачки, шофьори и работещи с машини. Лекарствата от тази група се предписват на зелена рецепта.

  1. Мелатонинови продукти (Relax Zone, Novanight, Сладки сънища)

Това е естествен неврохормон, отделян от епифизата на бозайниците. Неговата ефективност е еквивалентна на zolpiclon по отношение на заспиването и регулирането на цикъла „сън-събуждане“. Установено е, че намалява времето за заспиване и затова е ефективен при отсрочено заспиване. Доказано е, че мелатонинът е забележително ефективен при предотвратяване или намаляване на неразположението, предизвикано от смяната на часовите зони. Продуктите съдържащи мелатонин могат да се закупят от аптеките без рецепта.

Мелатонинът е основна действаща съставка и в иновацията в грижата за по-добър съб – Relax Zone®. Това е иновативна вода за сън, която по изцяло естествен и физиологичен начин подпомага заспиването и подобрява качеството на съня. Relax Zone® съкращава времето за заспиването, без да създава усещане за сънливост и замаяност на следващата сутрин.

Освен мелатонин, в Relax Zone® се съдържат още две изключително ценни за организма съставки: GABA/Гама-аминомаслена киселина/ и магнезий. GABA е отговорна за регулиране на тревожността, напрежението и стреса и помага на организма да се отпусне и предотвратява изгарянето на нервни клетки. GABA не предизвиква странични ефекти и може да се прилага продължително време, без това да доведе до зависимост.

Магнезият е основен минерал, един от седемте незаменими макроминерали, от които човешкото тяло се нуждае в големи количества. Той снема нервното напрежение и повишената тревожност и подпомага естественото отпускане на тялото, което подпомага заспиването и нощния покой.

Всички тези съставки, съчетани с високи критерии за чистота на изходния материал и спазването на системата за добра производствена практика /GMP/, правят Релаксзон незаменим природен продукт за качествен и пълноценен сън.

Релаксзон може да се закупи без рецепта от всяка аптека или да бъде поръчан ТУК .

Поръчайте своята опаковка Релаксзон, която е в количество за 30 дни и се насладете на спокоен и най-вече здравословен нощен сън.

Relax Zone®:

  • Без развиването на зависимост
  • Без сутрешна сънливост
  • Без странични ефекти