Еректилната дисфункция (ЕД) е невъзможност у мъжа за постигане на ерекция, достатъчна за извършване на полов контакт. Честотата на ЕД не е уточнена, но с напредване на възрастта тя се увеличава.

Какви са причините за еректилна дисфункция?

В по-млада възраст причини за еректилна дисфункция могат да бъдат психични фактори като тревожност и депресивност, т.е. нарушената невромедиация. Освен психични, причините могат да бъдат и органични, като те зачестяват с напредване на възрастта и най-често се отнасят до изменения на кръвоносните съдове. В такива случаи еректилната дисфункция е част от общо заболяване на сърдечно-съдовата система (атеросклеротични промени). Понякога се наслагват и ендокринни промени (напр. намалена продукция на тестостерон).

Смущения в сексуалните функции се наблюдават при над 40% от българските мъже.

Сама по-себе си ЕД се отразява на психичното състояние и задълбочава симптомите на тревожност и депресия, които стават все по-утежняващ фактор. Еректилната дисфункция променя значимо качеството на живот не само на мъжете, но и на техните партньорки. И за съжаление тя е причина за около 20% от прекъсването на партньорските взаимоотношения.

Митовете за вредното действие на алкохола и тютюнопушенето допълнително влошават нещата. Цигара и чаша алкохол са посредници в общуването, помагат за скъсяване на дистанцията, и подкрепят интимните отношения. Алкохолът сам по себе действа срещу тревожността, а никотинът (чрез ацетилхолина) стимулира отделянето на азотен окис, който има съдоразширяващо действие. Тоест в умерени дози алкохолът и цигарите по-скоро могат да помогнат на ерекцията.

Друг вид психогенна причина за еректилна дисфункция е преживян неуспех, която причина става доминанта и „препъва“ мъжа само при мисълта за интимност. Нагласата на страх, на очакване за провал и самонаблюдението допълнително вкарват мъжа в един омагьосан кръг, от който трудно може да се измъкне. Затова в тези случаи на психогенна импотенция, стимулантите са особено полезни, тогава мъжът, взимайки няколко пъти хапчето, разбира, че може да прави секс. След това той преодолява бариерата и вече няма нужда от лекарства. Правилото да се изправиш срещу страховете си в случая работи, но „с хапче“. За съжаление ако се стигне до втори провал, това може много да влоши нещата и проблемите да се задълбочат значително.