НЕРВНИТЕ РОДИТЕЛИ ОТГЛЕЖДАТ НЕРВНИ ДЕЦА

За съжаление трябва да признаем, че стресът се е превърнал в част от нашето ежедневие. Крайни срокове, графици, бързане, изисквания, тревожност, неудовлетвореност и какво ли още не, всичко това ни прави сприхави, раздразнителни и волно или неволно често пренасяме емоциите си у дома. А изнервените родители предават настроението си върху децата, затова помислете добре преди да се разкрещите вкъщи.

Бебетата и малките деца са силно емоционално свързани със своите родители и част от развитието им е да подражават на мама и татко. Изследвания показват, че над 65% от децата, чиито родители имат някаква форма на невроза, също страдат от нервно-психично разстройство. Така, че ако детето ви е нервно и тревожно, търсете причината у себе си. Забравете за скандалите вкъщи! Научете се да се справяте с негативните емоции без проява на агресия.

Когато детето се тръшка или избухне няма да е от полза и вие да се разкрещите. Опитвайте се да се контролирате и да запазвате самообладание. Говорете на детето спокойно и не му се карайте за дреболии. Все пак всички сме били деца и сме правили пакости. Ако страдате от фобии, направете всичко възможно да не показвате слабост пред детето, защото има голям риск то да „наследи” всичките ви страхове.

Не трябва да забравяме, че сме под постоянно наблюдение и малчуганите се учат от нас как да се държат. Не бъдете от родителите, които болезнено се вглеждат в детето си и му измислят несъществуващи симптоми и болести, с което допълнително внасят напрежение и разстройват крехката детска психика. Не бъдете и от онези свръх амбициозни родители, защото децата имат нужда от пространство и време да бъдат „просто” деца. Не сравнявайте отрочето си с другите, защото така наранявате психиката, особено ако сравнението не е  в полза на детето.

Ролята на семейството е решаваща за нормалното щастливо израстване на вашето дете. Затова бъдете позитивни и усмихнати! Дарявайте детето с много любов и прегръдки! Бъдете подходящ пример за подражание! Дали детето ще е спокойно или гневно, щедро или стиснато, страхливо или смело до голяма част зависи от вас! Намерете душевен покой и оставете негативните емоции навън. Създайте семеен уют и нека домът се превърне в храм на любовта, хармонията и спокойствието.