ОБЕЗДВИЖВАНЕТО-ВРАГ № 1 НА ОРГАНИЗМА

No comments yet

Липсата на достатъчно движение в ежедневието сериозно засяга опорно-двигателната система.

Рязкото снижение на мускулната активност води до усилен разпад на белтълците, които изграждат мускулите. Вследствие на това мускулите атрофират, обемът и теглото им намалява, а когато мускулната маса намалява, тя започва да се замества с мастна тъкан.
Характерни промени настъпват и в костите. Особеностите на тяхната структура и състояние, се определя от механичното натоварване, което се упражнява върху тях в процеса на мускулната дейност. Колкото по-разнообразна и активна е мускулната дейност, толкова по-съвършена е структурата на костната тъкан и толкова по-пълноценни, по-съвършени са механичните свойства на костите.
При експерименти с ограничена подвижност даже за сравнително кратко време (например продължителност от 15 денонощия) се наблюдават съществени изменения в костната тъкан. Костите започват да губят значително количество от минералните си вещества и по-специално те обедняват на калций, който е основата на техния строеж. Калцият се отделя вън от организма, в резултат на това в урината започва да се отделя голямо количество от този минерал. Когато костите загубят част от калция си, те намаляват своята плътност и здравина. Това състояние може да се установи при рентгеново изследване и се нарича остеопороза. То е естествено при възрастни хора, което обяснява защо при тях по-лесно се получават счупвания и защо костите им зарастват по-трудно. Остеопороза може да се получи и при млади хора, които за дълъг период са обездвижени. Обездвижването предизвиква и сериозни, твърде често срещани нарушения на опорно-двигателния апарат.
При децата дефицитът от физическо натоварване може да наруши правилното формиране на тялото. Скелетът на детето има голяма пластичност. Ако механичните мускулни натоварвания не са равномерни и системни върху целия опорно-двигателен апарат, се нарушава правилното телосложение. Най-често сме склонни да обясняваме тенденцията за повишаване на процента на гръбначните изкривявания сред подрастващите с неправилната поза на чина в училище. Това е важна причина, но не е единствена. На детето трябва да се осигуряват системни спортни занимания, за да се увеличи динамичната двигателна активност.

Ако се води заседнал начин на живот и не се обръща достатъчно внимание на физическата активност, постепенно мускулите губят своята еластичност. Това води до промени и на телосложението. Напоследък зачестиха оплакванията от болки в гърба и кръста и доста често започваме да говорим за болести-лумбаго, дискова херния, ишиас. Най-често в случаите, когато основното оплакване е „болка ниско в гърба“ става въпрос за липса на физическа активност и заседнал начин на живот.
Всеки, който е обездвижен на своето работно място, знае, че ако не използва един рационален режим на микропаузи по време на работа, след това усеща болки между лопатките и в кръста. Много често след оплакване в кръстната област, пациентът се изпраща за рентгенова снимка, защото се предполага, че той има дискова херния. Но обикновено на снимката нищо не се вижда. И това е характерно, особено в началото на оплакванията. Тази непрекъсната натовареност на мускулите на гръбначния стълб предразполага за появата на шипове на прешлените. С горното може да се обясни защо сега хората по-често боледуват от дискова херния.
Най-характерната и сериозна последица от обездвижването са измененията в дейността на сърцето. Рязко се снижават функционалните му резерви, което особено ярко се проявява когато трябва да се извърши някоя по-тежка работа. Затова задължително условие за всеки човек е всекидневно да извършва физическа активност. Когато се движите,сърцето ви работи по-ефективно, изпомпва повече кръв с всеки удар, и постига това с много по-малко напрежение. Редовната ежедневна гимнастика успешно се противопоставя на сърдечносъдовите заболявания.

 


Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *