Често може да чуем, че колагенът е тайното оръжие на вечната младост. Това е така, защото той е главният белтък на съединителната тъкан и е от решаващо значение за опънатата и стегната кожа, блестящия тен и здравите нокти. Но колагенът е много повече от красив външен вид. Той играе важна роля за здравето на костите, сухожилията и ставите и формира техните градивните елементи. Ценният протеин помага да се поддържа целостта на ставния хрущял, който представлява гуменоподобна тъкан, която предпазва ставите в тялото. Колагенът е и едната съставна част на костите и неговото количество, заедно с това на калция, определят каква ще бъде костната плътност.

Когато сме млади, тялото ни няма проблем да произвежда много колаген. Но за съжаление след 20-тата година на човек, протеинът започва постепенно да намалява с около 1% всяка година, а след 40-годишна възраст този процент се увеличава драстично. А когато количеството на колаген в тялото намалее, рискът от развитие на дегенеративни костно-ставни заболявания като остеоартрит, остеопороза, артроза и автоимунни ставни състояния, се повишава значително.

Други фактори, които допринасят за намаляване на нивата на протеина, са наличието на автоимунно заболяване (напр. лупус) и най-вече начинът на живот и хранителният режим – липса на достатъчно богати на колаген храни, прекомерна консумация на захар и рафинирани въглехидрати, тютюнопушене, прекомерно излагане на слънце, високи нива на стрес в ежедневието и др.

Би било идеално, ако можем да получаваме достатъчно колаген от нашата диета, чрез храните, които консумираме. Истината обаче е, че с начина на живот, който водим, трудно можем да поддържаме нивата на колагена в нормалните стойности.

За да сме сигурни, че в тялото ни има оптимални нива на колаген, можем да започнем приемам на колагенови продукти. Проучвания показват, че приемът на колаген под формата на хранителна добавка има редица здравословни ползи за организма:

  • Предотвратява загубата на костна маса и увеличава минералната плътност на костите;
  • Предпазва ставния хрущял и намалява болките в ставите;
  • Допринася за повишаване на мускулната маса;
  • И разбира се помага на кожата да бъде еластична и добре хидратирана, а косата и ноктите здрави.

Как да изберем подходящият за нас продукт, съдържащ колаген?

Колагенът се дели на различни типове, ето защо на първо място трябва да определим целта, за която ще го ползваме. Има 3 вида колаген, които са доминиращи в човешкото тяло – тип I, II и III. Колаген тип I и колаген тип III са важни най-вече за здравето на кожата, косата и ноктите. Колаген тип II представлява 50% от протеина в хрущяла и следователно е идеален за поддържане здравето на ставите и хрущялите.

Тъй като молекулите на колагена са твърде големи за усвояване в човешкото тяло, е необходимо те да се хидролизират. Хидролиза е процес, при който колагеновите влакна са разцепват в малки вериги от аминокиселини – колагенови пептиди.  Тази форма е уникална, защото колагеновите пептиди са по-малки, което позволява да достигнат до определените места в организма.

Хидролизиран колаген тип II от най-високо качество се съдържа в два български продукта, които с годините са се доказли като едни от най-добрите в борбата с костно-ставните заболявания – „Остео диамант и „Флекс комплекс Лейди“.

„Остео диамант“ е продукт, подходящ за прием и от мъже, и от жени, които имат дегенеративни заболявания на ставите; страдат от болки и скованост, имат проблеми с гърба и врата.

„Флекс комплекс Лейди“ е с уникална формула, която е специално разработена за жени и осигурява всичко необходимо за здравето на ставите и ставния хрущял. Препоръчително е да се ползва от всички жени, в менопауза и перименопауза.