Артишокът най-основно може да се нарече култивиран трън. Води началото си от Етиопия, но за родина на сега познатия ни Артишок се счита Северна Африка.

В края на средните векове, посветени арабски градинари подбират най-годните за консумация растителни видове и успешно ги култивират в Северна Африка. Листата, стъблото и коренът  му се използват за извличане на екстракти, които съдържат високи концентрации на активните фитохимикали в него.

За какво се използва?

Екстракт от растението се използва при множество заболявания и състояния, основно за проблеми с черния дроб, жлъчката, бъбреците, раздразнено дебело черво, висок холестерол и други.

Някои хора използват артишок за лечение на ухапвания от змии, предотвратяване на камъни в жлъчката, понижаване на кръвното налягане, понижаване на кръвната захар, за увеличаване на потока на урината и като тоник или стимулант.

Всички научни изследвания показват, че изключителното действие на Артишокът се дължи на съдържащият се в него цинарин. Това е биологично активен хранителен компонент, който има потенциално въздействие върху понижаването на холестерола, действа също така протективно върху черния дроб и има мощен антиоксидантен ефект.

Артишокът се използва в традиционната медицина от векове в цяла Европа и по-специално като средство срещу за детоксикация и изхвърляне за задържаните течности. Той действа благоприятно върху храносмилателните функции и подпомага имунната система.

За съжаление, положителните ефекти от употребата му могат да се усетят само от приема му като растителен екстракт, понеже полезните му свойства се губят при термична обработка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *