Остеохондрозата е дегенераивно заболяване, което води до изменения в гръбначния стълб и междупрешлените дискове. Ако имате постоянни болки във врата, затруднение и намален обем на движение, хрущящи звуци при въртене на главата, виене на свят, голяма е вероятността да страдате от шийна остеоходроза.

Клиничните наблюдения показват, че шийната остеохондроза се среща най-често при хората във възрастта 40-45 години. От засегнатите 59% са жени и 41% са мъже.

Обикновено колкото по-възрастен е човек, толкова вероятността да заболее от шийна остеохондроза е по-голяма. За съжаление през последните години заболяването започва да се среща и при хора около 30-годишна възраст. Шийната остеохондроза се наблюдава при хора с най-различни професии. Но по-често боелдуват тези, чиято работа е свързана с продължително принудително положение на шията, продължително натоварване на шийната област на гръбначния стълб, чести резки движения на ръцете и шията при ограничена подвижност на гръбначния стълб. Трябва да се отбележи, че не професията е от такова голямо значение, а недостатъчната двигателна активност.

Доказано е също, че остеоходрозата се среща по-често у хората с наднормено тегло. От една страна това се обяснява с факта, че хората, приемащи повече храна, се отличават с по-малка физическа активност, а от друга-нарушеният режим на хранене предизвиква разстройство на обменните процеси, което подпомага развитието на остеоходроза. Хранителният режим не може да се смята като причина за остеохондроза, но трябва да се има предвид като фактор, който влияещ за възникването ѝ. Тези, които прекаляват с храната още от деца, заболяват в по-ранна възраст и болестта е по-изявена.

Шийната остеоходроза често се развивяа у хора, страдащи от хронични инфекциозни процеси на носоглътката и усната кухина.

Каква трявба да бъде профилактиката на остеохондрозата и как да се избегнат възможните неврологични усложнения?

Профилактиката включва достатъчна физическа активност, предпазване и лечение на хроничните инфекциозни процеси, особено хроничните тонзилити, предпазване от травми на гръбначния стълб.

Комплекс от 5 упражнения за профилактика на шийна остеохондроза:

  1. Изходна позиция стоеж, краката разтворени на ширината на раменете, ръцете на хълбоците. Тялото се завърта последовятелно надясно и наляво (5 пъти на всяка страна) в бавен темп.
  2. Седеж на стол, правят се бавни наклони на главата максимално напред и назад (по 5 пъти), но без напрежение, със задължителна почивка в междинното положение на шията.
  3. Изходна позиция стоеж, краката разтворени на ширината на раменете, ръцете на хълбоците. Завъртане в бавен темп на главата вдясно и вляво, като едновременно се наклонява към рамото (по 5 пъти вдясно и вляво). Задължителна почивка в междинно положение.
  4. Седеж на стол, ръцете вдигнати нагоре, ненапрегнати-вдишване, отпускане на ръцете, като леко се придвижват назад, а тялото се наклонява напред-издишване. Повтаря се 5 пъти.
  5. Изходна позиция стоеж. Ръцете вдигнати горе-вдишване, отпускане на ръцете и преминаване към позиция полуседеж с отпускане на мускулите-издишване.

 

Как може да си помогнете при дегенеративни изменения на гръбначния стълб, вижте тук.