Ружата се среща по влажните места и из храсталаците покрай реките и заблатените места. Лечебното си действие дължи най-вече на корените си. Понякога влизат в употреба листа и цветове, но не толкова често.

Корените се изваждат през есента, понеже съдържанието на слузни вещества е най-голямо през този период. Доброкачествена билка се получава от корените на двугодишните растения, понеже на едногодишните корените са тънки и не съдържат достатъчно слуз, а тези на тригодишните растения са вече вдървенели и слузното им вещество е намаляло.

След изваждането им, корените се почистват от тънките коренчета и от пръстта. След това се обелват и се отстраняват ликовите влакна, понеже са жилави и заради тях няма да може дрогата да бъде стрита на прах.

Корените на ружата са богати на слузни вещества, дъбилни вещества, танини, витамин С и други. Билката действа омекчително и противовъзпалително при гастрит, повишена киселинност и язви. Ружата също така се прилага при колит, възпаление на бъбреците и пикочните пътища.

Най-голямо приложение дрогата намира при облекчаване на суха и дразнеща кашлица. Билката помага за втечняването на секрета и неговото отхрачване. Доказано ефективна е при възпаления на горните дихателни пътища: остър и хроничен бронхит, ангина, ларингит и фарингит. Действа ефикасно и при задух.

Медицинската ружа намира място в супер сиропа за засилване на имунитета и спиране на кашлицата – „Ункадеп“. В него се съдържат удивителните 8 ! билки + Прополис. Всички те благоприятстват дейността на дихателната система и засилват съпротивителните сили на организма.

„Ункадеп“ е ефективно средство за противодействие на вирусните инфекции и бактериалните нашествия. Напълно безопасен, „Ункадеп“ може да се приема почти от всеки: от 1-годишна възраст до пенсионер.

„Ункадеп“ е за всеки, който цени здравето си и това на близките си. 100% натуралната му формула от стандартизирани растителни екстракти с най-високо качество, безпощадно елиминира вируси и бактерии и предпазва организма на всеки човек.