Аз съм Здравко Арнаудов. Завърших медицина преди много години и след това придобих специалност по психиатрия. През годините съм имал интереси и в психоневроимунологията.

Работил съм както като лекар, така и във фармацевтичната индустрия на различни позиции. Оттам имам поглед върху ползите и манипулациите на корпорациите и как те се отразяват на нашето здраве и ежедневие.

Като слушател и читател се възмущавам на глупостите, които се съобщават в средствата за масова информация и за това как всеки се упражнява да съветва и поучава за материи и области, в които не е компетентен.

Ще се опитам на достъпен и разбираем език да опровергавам заблудите и откровените лъжи, свързани със здравето и неговото опазване. От мен може да очаквате обективна и най-вече достоверна информация, която се основава на научни данни, а не на журналистически сензации. Всичко, което коментирам, мога да реферирам и изпратя при нужда.

  1. Нужно ли е да засилваме имунитета?

Имунитетът е сложна и добре развита система, но мисията й е много проста – да търси и убива нашественици. Имунната система различава свое от чуждо и имунният отговор служи да унищожи агресора: да го изолира и отстрани от организма. Повечето хора възприемат имунната защита като щит спрямо микроорганизми – вируси и бактерии, протозоа и гъбички, но тя ни защитава от всякакъм органичен или неорганичен материал, които може да навреди на организма. Реакциите на имунитете са ви познати, като:

  • Алергичните реакции
  • Възпалителни реакции
  • Автоимунни реакции
  • Отхвърлянето на трансплантанти

Именно по този начин различните субстанции активират имунитета. Най-общо: имунният отговор е една агресивна реакция към съответната провокация. Например: инфекцията е причината, отговорът на организма е възпалението.

В медицината, като единствен вариант за стимулиране на имунитета, са ваксините. Всичко друго са измислици. Да си вкарвате алергени, за да си предизвиквате възпаление без всякаква причина, е не само безсмислено, но и опасно!

От друга страна, при автоимунни заболявания лечението се изразява в потискане на имунитета. Към момента се правят проучвания за дешифриране на автоимунните заболявания, болести при които имунната система разпознава като чужди собствените си клетки. Този въпрос обаче е в полето на метагеномиката, нещо твърде ново. Тя не може да отговори на въпроса дали да стимулираме имунитета и да влошим състоянието си, с последващо излекуване или да го потискаме. Нека да не спекулираме със засилване на имунитета, особено ако нямаме причина за това.

Където не разбирате – не пипайте!

Ето още един пример за това как имунната ситема може да ви пази, но и едновременно с това да ви уврежда. Това е противотуморното и протуморното действие на имуномедиатора интерлевкин 17 /IL-17/. Той е необходим за елиминиране на туморните клетки, като стимулира Т-клетките убийци и това води до регресия на тумора. Но едновременно с това улеснява кръвоснабдяването на тумора и насърчава растежа му и неговото метастазиране.

  1. Витамините ще ни предпазят ли от грип?

Отговорът е не!

Най-препоръчвания витамин С всъщност има антиоксидантни свойства. Антивирусните по-скоро са предполагаеми и пак се свързват с антиоксидантно действие. Витамин С носи съвсем други ползи и не е уместно да се обсъжда в контекста на имунитета. Високи дози Вит. С не носят никакви ползи, но приеман продължително време, може да докара камъни в бъбреците, поради киселата среда, която създава.

Много проучван и обсъждан като част от факторите, които влияят на имунния отговор е Витамин D, за който е изследвана и възможността да бъде включен като помощно средство в противогрипните ваксини. Данните от проучванията не потвърждават полезността на Вит. D срещу грипни и вирусни инфекции и засега той не се използва за тази цел.

  1. До каква възраст се изгражда имунитет?

Вроденият имунитет се формира в ембрионалното развитие и се определя от генетичните особености на съответния животински вид. Например говедата не бледуват от сап, човека не боледува от свинска чума, която е смъртоносна за свинете. Майчиният организъм също ни предава антитела. През стадия на самостоятелен живот възниква придобитият имунитет. Когато се срещаме с различни инфекциозни агенти ние изработваме антитела. Докато сме живи изграждаме имунитет, а не само през детството.

  1. Закаляването има ли отношение към имунитета?

Закаляването се състои в трениране на терморегулацията и провокира системите, които имат отношение към нея: сърдечно съдова и нервна система и няма пряка връзка с имунитета. Искам да подчертая, че закаляването се отразява благоприятно на целия организъм и го парви устойчив на стрес, но ползите са в друга посока, а повлияването на имунитета е косвено, като част от общото здраве.

Закаляването със студена вода е често срещано и препоръчвано. Още от времето на Римската империя се редува преминаването през топли помещения до потапяне в студена вода, т. нар. фригидариум, който днес се имитира в СПА центровете.

Битува разбирането, че стимули причиняващи стрес върху организма като многократно потапяне в студена вода води до повишаване на съпротивителните сили, до активиране на имунитета и други подобни анекдотични спекуалции. Потапянето в студена вода повишава метаболизма поради треперене, повишава се отделянето на адреналин и кортизол, но показва минимално или никакво влияние върху имунната система. Така че с подобни експерименти, може да си докарате инфаркт, вместо засилване на имунитета.

Връзката между студа и инфекциозните заболявания са в сферата на фолклора, както по отношение разболяване, така и по отношение на закаляване. Защо грипните епидемии са през зимата, е друга тема, която касае вирусите.

Ниска температури, но без вирус – няма инфекциозно заболяване.

  1. Как да си помогнем сами, за да предотвратим „срив“ в имунитета?

Формулировката, която най-често се среща след прекарване на заболяване: „Организмът ми е изтощен“ се отнася най-вече до общо физическо изтощение, а не до намаляване на съпротивителните възможности на организма. Точно напротив – ако сте преболедували грипна инфекция, организмът вече има изработен имунитет и в следващите месеци, имунната система е „засилена“ и вие сте защитени и предпазени. Медицинският термин за срив в имунитета е остра бластна левкемия. Така че когато посетите Вашия лекар му кажете, че имате това заболяване, а не срив в имунитета. Тогава със сигурност ще предизвикате неговото внимание.