Затлъстяването е една от най-големите пандемии, пред които е изправено човечеството. Битката с наднорменото тегло и намаляване на разпространението на затлъстяване е ключова приоритетна ос на Световната здравна организация (СЗО). Въпреки това, в последните 10 години броят на хората с наднормено тегло се е увеличил от 26 на 34%, което е фрапиращо.

Конвенционалното диетично направление очевидно не дава резултат, за това учени, фармаколози, диетолози и нутриционисти изследват все повече начини, методи и средства за контрол на телесното тегло. Повечето диетични препоръки включват храни с високо съдържание на фибри, без въглехидратни  хранения и употребата на големи количества храна, богата на протеини.

При търсене от страна на учените на нови лечебни растения, които да подпомогнат метаболизма и хранителното поведение е открита вълшебната съставка Irvingia gabonensis – позната като Африканско манго.

Това е дърво, чиито плодове наподобяват тези на мангото и се употребяват за хранене, а по късно започват да се влагат в био фармацевтично производство. Плодовете на Irvingia gabonensis са с богато съдържание на фибри и влакнини и доказано повлияват благоприятно затлъстяването, високия холестерол и повишената кръвна захар.

  • При наднормено тегло: някои изследвания показват, че семената на Африканското манго засягат мастните клетки, като намали техния растеж и да усили разграждането на мазнините. От друга страна, семената са богати на нерезорбируеми фибри, които много бързо подават сигнал към предния дял на Хипоталамуса, който е отговорен за усещането на ситост и по този начин се намаля общия хранителен прием.

  • При висок холестерол: благодарение на високото съдържание на фибри, семената на Африканското манго подпомагат понижаването на високите нива на холестерол. Редица клинични проучвания доказват, че приема на Африканско манго дори за 4 седмици, съдейства за понижаването на LDL /лошия/ холестерол.

  • При завишена кръвна захар: Африканското манго забавя абсорбцията на въглехидратите и не позволява покачване на нивото на глюкоза след хранене, както и не изтощава панкреаса, за разлика от бързите въглехидрати. Ранните изследвания показват, че приемането на Irvingia gabonensis дневно в продължение на един месец намалява кръвната захар, общия холестерол и триглицеридите и увеличава „добрия“ холестерол с висока плътност (HDL) при хора с диабет тип 2.

Африканското манго е една изключителна природна съставка, която носи редица ползи за нашето здраве.

Здравословно отслабване (4)